Belföld

Kirúgják a százmilliókról hallgató MSZP-st

Simon Gábor (Simon Gábor)
Simon Gábor (Simon Gábor)

Minden posztjáról le kell mondania, a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből Simon Gábornak, a szocialista párt elnökhelyettesének – írja a hvg.hu.

Távoznia kell a közéletből annak a szocialista politikusnak, aki nem tüntette fel a vagyonbevallásában, hogy több százezernyi dollárt és eurót tart külföldi számlán. A hvg.hu információi szerint erről egy összbaloldali válságstáb döntött. Elhagyott felesége szivárogtathatta ki az ausztriai számláról szóló információkat – írja a lap Simon több politikustársára hivatkozva, elmondásuk szerint a válás nem volt szép, és csak arra tudnak gondolni, hogy a haragos volt élettárs bosszúból szolgáltatta ki az adatokat.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese ismeretlen eredetű, be nem vallott vagyont (nagyjából 240 240 000 forintnyi dollárt és eurót) tart egy osztrák bankban.

Fotó: MTI/Földi Imre

A vagyonnyilatkozat hallgat

Simon Gábor vagyonnyilatkozataiban (itt a legfrissebb, a 2013-as) azonban a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításai nem szerepelnek, ezt az összeget jövedelmeként sem vallotta be, így adót sem fizetett utánuk. Az azonban megint más kérdés, hogy a Magyar Nemzet hogy jutott ehhez az információhoz, ugyanis az ilyen adatok banktitoknak minősülnek.

Sem megerősíteni, sem cáfolni

A Nemzet cikke után levélben kerestük az érintettet, Simon Gábort, ő azonban mindeddig nem válaszolt kérdéseinkre. Kunhalmi Ágnessel, az MSZP elnökségi tagjával ugyanakkor sikerült beszélnünk, ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a Magyar Nemzet értesüléseit, azt azonban elmondta, a párt hamarosan a nyilvánosság elé áll, hogy reagáljanak és beszámoljanak az ügyről.

Vagyonvizsgálati eljárás indul Simon ellen

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor szocialista képviselő ügyében – közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke.

Rubovszky György az MTI-nek az mondta: kedden reggel hat órakor először email-ben, majd délelőtt tíz órakor papír alapon is megérkezett az eljárásra vonatkozó kezdeményezés. Az általa fellelhető két címre elküldte a megkeresést Simon Gábornak, hogy a törvény szerinti öt napon belül nyilatkozzon, elismeri-e a hibát a vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot.

A levelet a mentelmi bizottság elnöke az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel: az MSZP kerületi irodáján megtagadták az átvételt, a képviselő lakcímén pedig nem vette át senki. A kézbesítést szerdán újra megkísérli – jelezte Rubovszky György, aki jövő keddre hívja össze a mentelmi bizottságot az ügyben.

24 óra alatt két botrány

Nemcsak Simon Gábor ügyét magyarázhatja az MSZP: hétfőn a Parlamentben kiderült, hogy tíz év alatt hatezerhatszázmillió forintnyi állami megrendelést kapott egy cég, amely 42 százalékban Józsa Istváné. A szocialista képviselő a Hír24-nek adott interjújában azt mondta, hogy ez az összeg nemcsak paksi megrendelésekből jött össze. Bár azt elismerte, hogy több mint a felét a paksi munkáért kapott pénz teszi ki. A politikus szerint a 6,6 milliárd forint az csupán évi hatszázmillió, és ez nem sok egy hatvanfős vállalkozásnak. Hozzátette, hogy aki ért hozzá, tudja, ez nem sok. Ebben egy lélektani motívum van: behozza az irigységfaktort – fogalmazott Józsa.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik