Belföld

Bajnai: Orbán oligarchák foglya

Bajnai Gordon szerint a kötél kontra börtön vita műbalhé, hiszen a HírTV tudatosan manipulálta, felhangosította az erről szóló tudósítás egyik hangsávját. „Innentől ez már csak arról szól, hogy a HírTV és a Fidesz által uralt közmédia tudatosan, a politikai kampány eszközeként híreket hamisít. Ezek után már csak az a kérdés, ki és meddig tűri, hogy naponta mérgezett kútból itassák” – idézi a nol.hu a volt kormányfőt.

Az interjúban Bajnai Gordon emlékeztet rá, hogy a Fidesz hatalomgyakorlásának vannak történelmi előzményei, a modell ideológiamentes. Lényege, hogy miként tudják a hatalmat kevesek kisajátítani és sokak felett gyakorolni. „Ez nem attól függ, hogy valaki kommunista, fasiszta, középkori reneszánsz fejedelem vagy épp afrikai diktátor. Ezek a módszerek viszonylag hasonlóak.”

A Fidesz kormányzása nem ideológiai kérdés, a kormányzópárt egyszerre jobb- és baloldali populista. Orbán Viktor a szovjet utódállamok hatalomtechnikáját működteti extra energia- vagy ásványforrások nélkül. A rendszert ezért kell a tartalékok feléléséből, a befektetett tőke megadóztatásával, a jövedelmek átcsoportosításával elfogadtatni. Amikor ezek is elfogynak, akkor kívülről kell erőforrást szerezni. Bajnai szerint erről szól az Orbán-Putyin-paktum.

Orbánország épül

„Paks, mint cseppben a tenger, az Orbán-kormány egész világfelfogását megmutatja” – mondja a volt kormányfő, aki szerint április hatodika népszavazás lesz, amelyen az ország jövőt választ: „Ausztria vagy Ukrajna, normális Magyarország vagy ‘Orbánország’.” Százféle gond van a paksi bővítéssel, de a legnagyobb, ahogyan a miniszterelnök saját, személyes hatalmi érdekét a nemzet érdeke elé helyezte.

Bajnai Gordon szerint az Orbán-Putyin-paktum igazi megfejtése, hogy a rezsihazugságot csak „akkor lehet még egy évig fenntartani, ha olcsó gázt kapunk hozzá”, cserébe Paks bővítéséért, „Az a baj, hogy a Fidesz hatalmi ambícióiért a paksi beruházás elképesztően magas árat jelent”, amit évtizedeken át kell fizetni. „Jó, ha mindenki világosan látja: a Fidesz külföldi állami és magyar oligarchikus érdekek hálóban adja fel a magyar nemzeti érdeket azért, hogy megőrizhesse a hatalmát” – teszi hozzá.

A rezsicsökkentés hazugság, ahogy hazugság az is, hogy kormányváltás után visszaállítanak mindent. Nem lehet felborítani a magyar gazdaságot egyik pillanatról a másikra. Ők egy olyan beruházási programot indítanának el, amely eredményeként átlagosan harminc százalékkal csökkenne egy magyar család fűtési költsége, egy fillér önrész nélkül. „Az egész országot lefedő szigetelési, felújítási program a paksi beruházás felébe sem kerülne. Évtizedes kiszolgáltatottság és adósság nélkül.”

Matolcsy, az unortodox báb

Szerinte a Fidesz-kormánynak az elmúlt három évben szerencséje volt, mert a válságkezelés érdekében a jegybankok öntötték a pénzt a világgazdaságba, hogy ne dőljön össze a rendszer. Ebből jutott az olyan törékeny gazdaságoknak is, mint a magyar. Most a normalizálódó helyzetben a jegybankok kezdik elzárni a csapokat, ilyenkor derül ki, kik jelentik a legnagyobb kockázatot. Most látszik, hogy Argentína, Törökország és Magyarország, ahol a vezető kormánypolitikusok még tudatosan gyengítik is a forintot.

„Ezt tette korábban Kósa Lajos, ezt teszi most Orbán Viktor és Matolcsy György. Lassan ideje lenne, hogy kiálljanak és elnézést kérjenek a devizahitelesektől azért, amit az elmúlt években műveltek velük.” Miközben félévente jelentenek be újabb mentőcsomagot, a svájci frank árfolyama több mint harmadával nőtt azóta, hogy átadta nekik a kormányzást.

Orbán könnyen mondja, hogy a jegybank független a kormánytól, és nem tud beleszólni a jegybanki politikába. „Miután korábban azt mondta, hogy Matolcsy György a jobbkeze, valóban nem is kell szólnia, elég a jobbkeze mozgatásával monetáris politikát csinálnia. Ezért nincs hitele a magyar gazdaságnak, ezért nincs meg a bizalom, és ezért nem jönnek a befektetők”. Az interjú további részletei itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik