Belföld

Ónos eső – megszűnt a fokozott balesetveszély

Mindenhol feloldották a piros és a narancs meteorológiai riasztást, meg a kamionstopot. Az esti hőmérsékletcsökkenés miatt azonban nem árt az óvatosság.

18.30. Feloldották a forgalomkorlátozást az 55-ös számú főúton

Baja és Csávoly között vasárnap hat óra előtt oldották fel a forgalomkorlátozást – tájékoztatott a katasztrófavédelem.
Az érintett útszakasz továbbra is síkos, ezért fokozott körültekintéssel és óvatossággal lehet csak közlekedni.

16.50. Már nincs piros és narancs meteorológiai riasztás

A katasztrófavédelem köszönetét fejezi ki az állampolgároknak eddigi türelmükért, és a rendkívüli időjárás idején tanúsított felelős magatartásukért.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint vasárnap délután az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egész területére feloldotta a piros, illetve a narancs riasztást, ezzel mindenhol megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély.

A katasztrófavédelem ennek ellenére továbbra is azt kéri, hogy az útnak indulók tájékozódjanak a tervezett útvonalukon várható közlekedési viszonyokról, és rendkívül körültekintően közlekedjenek.

16.00. Zalában már nincs nehezen járható út, feloldották a kamionstopot

Közlekedési nehézségekre azért még számítani kell. A megyében a legtöbb helyen elállt az eső. Az M7-es autópálya, az M70-es autóút és a főutak sónedvesek, a mellékutak sónedvesek vagy latyakosak, helyenként azonban síkos szakaszok is előfordulhatnak.

A közútkezelő szerint a megyében nincs nehezen járható útszakasz, ennek ellenére a munkagépek folyamatosan dolgoznak.

A közlekedők figyelmét arra is felhívták, hogy az esti hőmérsékletcsökkenés miatt síkos, jeges útszakaszokra továbbra is számítani kell a megyében.

Már mindenhol feloldották az ónos eső miatt elrendelt kamionstopot, a vasárnapi rend szerint közlekedhetnek a teherjárművek.

15.45. Javultak az útviszonyok

Már csak Bács-Kiskun megyében van néhány járhatatlan útszakasz a hóátfúvások miatt – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A közlemény szerint a főutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat, általában sónedves az úthálózat. Baja környékén azonban a fő- és mellékutakon egyaránt havas, hóátfúvásos szakaszokra kell még számítani. A mellékutakon Sárvár, Vasvár, Zalaegerszeg, Tapolca körzetében jeges vagy jégbordás szakaszok még előfordulnak, Lenti, Szentlőrinc, Paks környékén pedig latyakos egy-egy útszakasz.

Az ónos eső miatt már nincsenek járhatatlan utak. Bács-Kiskun megyében azonban a továbbra is intenzív hófúvások miatt nem járható az 53-as főút tomapi elkerülő szakasza, az 5501-es út 53-as főút és Csikéria közötti szakasza, valamint az 5504-es mellékút Mátételke és Bácsbokod közötti szakasza. Az 55-ös főúton Baja és Csávoly között pedig csak egy sáv járható, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

15.30. Jöhetnek Ausztria felől a kamionok

Ausztria felől újra beléphetnek az országba a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t.

A kamionstop 14 órakor szűnt meg Rajkán, Hegyeshalomban, Vámosszabadiban, Kópházán és Sopronban. E határátkelőkön szombat este rendelte el a tilalmat a megyei védelmi bizottság.

A közutakon továbbra is érvényben marad a korlátozás. Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben. A fő- és mellékutak sónedvesek. A katasztrófavédelem a megélénkülő kamionforgalom miatt fokozott óvatosságra inti az útnak indulókat.

15.00. Megnövekedett kórházi forgalom

Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb betegforgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) a hétvégi ónos eső miatt.

Kiemelték, hogy a betegellátás zökkenőmentes és zavartalan.


A balatongyöröki móló
Fotó: MTI / Varga György

A GYEMSZI közleménye szerint jelentősen megnőtt a betegforgalom Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megye kórházainak traumatológiai és sürgősségi osztályain. Győrben ötszörösére emelkedett az ilyenkor szokásos betegforgalom, ezért az ügyeleti létszámon felül további dolgozók behívására is szükség volt.

Sopronban 50 százalékkal nőtt a sürgősségi betegellátó osztály forgalma, ott ugyancsak megnövelt dolgozói létszámmal látnak el kéz- és lábtöréses eseteket. Veszprémben szintén nagyobb a betegforgalom, de az ügyeletes dolgozók ellátják a betegeket.     Kaposváron és Szekszárdon kisebb mértékben emelkedett a hétvégi betegforgalom.

Kalocsán mintegy 20 százalékos volt a növekedés.     A budapesti traumatológiai ügyeleteken ugyancsak kismértékben nőtt a betegforgalom, ellátási nehézséget sehonnan sem jeleztek a fenntartónak.

14.30. Még mindig vannak járhatatlan útszakaszok

A kedvezőtlen időjárás miatt hét megyében vannak még járhatatlan, vagy nehezen járható utak, a Duna-Tisza-közén, Baja és Bácsbokod körzetében számos kritikus útszakasz van – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője vasárnap kora délután.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint – az Útinform összesítése alapján – már csak Szekszárd, Zalaegerszeg, Szombathely, Sárvár, Ajka és Pápa körzetéből jeleztek ónos esőt, ott továbbra is jegesek a fő- és mellékutak. A szórógépek folyamatos úton vannak.

Az autópályákon már sehol sincs akadály, a pályák burkolata sónedves.A délelőtti ónos eső nyomán az alsóbbrendű utak Veszprém, Vas, Zala, és Baranya megyében rendkívül síkosak, jegesek, Lenti és Szentlőrinc körzetében jégbordásak, Tolna és Bács-Kiskun megyében havasak, letaposott hóval borítottak.


Fotó: MTI / Sóki Tamás

A Duna-Tisza-közén a korábbi hóátfúvások nyomainak megszüntetésén nagy erőkkel dolgoznak szakemberek, de Baja és Bácsbokod körzetében még számos kritikus útszakasz van, ahová nem tanácsos elindulni.Szerbiába továbbra is korlátozzák a teljes belépő teherforgalmat és részlegesen a személyautók forgalmát is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvény között továbbra is járhatatlan a veszteglő kamionok miatt, a személyautókat Tompán keresztül terelik el.

Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek közlekedését korlátozzák a hatóságok. Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria és Szlovákia felől nem léphetnek be Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek. Az 55-ös főutat Baja és Csávoly között lezárták, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

Bács-Kiskun, Pest és Veszprém megyében még mindig vannak járhatatlan útszakaszok, de Baranya, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében is több nehezen járható út van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik