Belföld

Polt iPhone-t kapott, Matolcsy eladta a miniüdülőt

Matolcsy eladta törpeüdülőjét, Polt Apple-cuccokban utazik Karasnál pedig adminisztrációs hiba csúszott be. Újabb vagyonnyilatkozatok.

Egyes tisztségviselőknek, köztük a legfőbb ügyésznek, az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Nemzeti Bank elnökének is nyilatkozatot kellett tennie a 2013. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően péntekig. A friss beszámolókat a parlamenti honlapon az egyes tisztségviselők nevei alatt tették közzé.

22 négyzetméteres üdülőtől vált meg Matolcsy

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 2013-ban, még nemzetgazdasági miniszterként tett vagyonnyilatkozatához képest megtartotta 150 négyzetméteres balatonakarattyai lakóházát, megvált viszont a 22 négyzetméteres csopaki társasüdülőtől. A jegybank elnöke a tavalyinál 9 millióval több, 11 millió forint készpénzt tart, emellett takarékban van 1,2 millió forintja és megmaradt 14 millió forintos más jellegű kintlévősége. Matolcsy Györgynek az elmúlt évben sem keletkezett adóssága, az MNB elnökeként havi bruttó 2,1 millió forintot keres.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke továbbra is felerészben birtokol egy 345 négyzetméteres békéscsabai telket, amelyen egy 91 négyzetméteres ház áll, és rendelkezik egy csaknem 20 négyzetméteres garázzsal is. Domokos László továbbra is kilenctized arányban tulajdonosa egy 122 négyzetméteres lakásnak a főváros XIII. kerületében, és rendelkezik egy újkígyósi 7000 négyzetméteres szántóval. Az ÁSZ elnöke haszonélvezeti joggal bír egy 63 négyzetméteres budapesti – V. kerületi – lakás felett, emellett egy 2003-ban vásárolt Skodája is van.

Domokos László a nagy értékű ingóságai között tüntette fel bútorait. Emellett a 2012-es állapothoz képest 150 ezer forinttal kevesebb, 850 ezer forintnyi részvénycsomaggal rendelkezik, befektetési jegyeinek jelenértéke ugyanúgy több mint 1 millió forint, mint egy éve. A tulajdonában lévő államkötvények százezer forinttal 4,3 millió forintra, a befektetéshez kötött biztosítása pedig másfél millió forinttal 12,8 millióra nőtt, míg a kincstárjegyeinek értékét majdnem megduplázta, és jelenleg 16,6 millió forinttal rendelkezik. Emellett az ÁSZ elnöke takarékbetétben 1,2 millió forintot, látra szóló betétben 1,5 millió forintot, készpénzben 1,8 millió forintot birtokol. Pénzkövetelései egymillió forinttal csökkentek 8,7 millió forintra.

Telkiben van telke a GVH elnökének

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke továbbra is egy 1154 négyzetméteres telekkel rendelkezik Telkiben, amelyen egy 292 négyzetméteres ház áll. Juhász Miklós továbbra sem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában járművet, a hathavi illetményét meghaladó értékű ingóságok között pedig a már évek óta jelzett, 1980-ban kapott asztali lámpa szerepel.

A GVH elnökének tulajdonában lévő részvények 900 ezer forinttal 2,6 millió forintra csökkentek, viszont ugyanúgy 6,5 millió forintnyi államkötvényt birtokol, mint 2012 végén. Emellett készpénzben rendelkezik egymillió forinttal. A számlakövetelései ugyanakkor a tavalyihoz hasonló 7 millió forint mellett 4,9 millió forint értékű devizával gyarapodtak. A nyilatkozat szerint Juhász Miklós egyszeri nettó 54 ezer forintot kapott a HVG Kiadótól egy szakmai cikk kiadásáért, valamint tavaly márciustól egy több mint 13 millió forint értékű szolgálati autót is használ.

Polt iPhone-t és iPadet is kapott

Polt Péter legfőbb ügyész továbbra is felerészben tulajdonol egy 110 négyzetméteres, II. kerületi lakást, amelyhez egy teremgarázshely is tartozik. A legfőbb ügyész emellett tulajdonosa egy 3341 négyzetméteres telken álló 75 négyzetméteres háznak Regécen, valamint egy 30 négyzetméteres pincének Fónyon. Polt Péter továbbra is birtokol egy bodrogolaszi szőlőt és egy bárdudvari szántót. A legfőbb ügyész idén sem tüntetett fel járművet a nyilatkozatban, nagy értékű ingóságai között egy számlakövetelés szerepel, amely 5,5 millió forintra emelkedett a korábbi 2 millióról. Magánszemélyek felé fennálló tartozása – amely házastársával közös – mintegy 5 millió forinttal csökkent 28,4 millió forintra.

Polt Péter az ELTE oktatójaként havonta átlagosan bruttó 231 ezer forintos jövedelmet kap, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docenseként pedig átlagosan havi bruttó 306 ezer forintot, ez mindkettő kevesebb a tavalyi összegnél. A legfőbb ügyész az igazságügyi tárca számára is végez vizsgáztatást, ezért 2013-ban összesen 75 ezer forintot kapott. Emellett három kiadónál is publikált összesen több mint 1,6 millió forint értékben. Legfőbb ügyészi tevékenysége után tavaly 19,7 millió forintos bruttó jövedelmet kapott.

A legfőbb ügyész juttatásként továbbra is egy Volkswagen Touareget használ, emellett iPhone-t, notebookot, diktafont és egy iPad-et kapott, cafeteria juttatása pedig összesen bruttó 200 ezer forint volt, valamint 2013-ban nettó 450 ezer forintot jelölt meg “rezidencia költségként”.

Karas Monikának, a Médiatanács elnökének vagyonnyilatkozata pénteken éjszaka nem volt elérhető az Országgyűlés honlapján. A mentelmi bizottság elnöke korábban azt közölte: a tisztségviselőké között egy vagyonnyilatkozat bár leadásra került, de egy adminisztratív hiba miatt csak február 3-ától lesz nyilvános.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik