Belföld

Tolmácson nem kérnek a Kovács Géza térből

Az önkormányzat átnevezte az utcákat-tereket, csak a lakókat felejtették el megkérdezni.

Népszavazást tartanak a Nógrád megyei Tolmács községben vasárnap, mert a lakosság egy része nem fogadja el az új közterületi elnevezéseket.

Torma Andrea jegyző elmondta: a 632 választásra jogosult lakos reggel hattól este hét óráig adhatja le szavazatát a faluházban.

Az önkormányzat tavaly áprilisban változtatta meg a közterületek elnevezését a falu történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca nevét Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.

A lakosok egy része ezután aláírásgyűjtésbe kezdett a régi elnevezések visszaállításáért, és törvényességi felügyeleti vizsgálatot is kezdeményezett.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal jogszerűnek és törvényesnek ítélte a képviselő-testület határozatát, de javaslatára júniusban közmeghallgatást tartott az önkormányzat, és a kérdést további társadalmi egyeztetésre bocsátották a falu vezetői. A következő képviselő-testületi ülésen újratárgyalták az utcanévváltozásokat, és helybenhagyták korábbi határozatukat.

Az időközben összegyűjtött íveket 127 érvényes aláírással adták le, és mivel 120 elég lett volna, az önkormányzat kitűzte a népszavazást.

A vasárnapi népszavazás kötelező érvényű a képviselő-testületre, ha érvényes és eredményes lesz, vagyis ha megjelenik rajta a választásra jogosultak több mint ötven százaléka, és a szavazók több mint fele azonos választ ad a kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik