Belföld

McCain: Súlyos aggályok merültek fel

john mccain (john mccain)
john mccain (john mccain)

A Magyarországon tartózkodó volt republikánus elnökjelölt szerinta magyar demokrácia állapotával kapcsolatos gondokat meg kell oldani. A szenátor beszélt a lehallgatási botrányról és az Ukrajnani helyzetről is újságíróknak. Találkozott Orbán Viktorral és Mesterházy Attilával is.

Washington biztosította szövetségeseit, hogy a jövőben csak az Egyesült Államokat és szövetségeseit érő fenyegetésekkel kapcsolatban fog megfigyelést folytatni – mondta John McCain amerikai szenátor pénteken Budapesten újságíróknak.

Próbálják megtalálni az egyensúlyt

“A Snowden-ügy legalábbis átmenetileg kárt okozott néhány szövetségesünkkel való kapcsolatunkban, de tudjuk, ha rendelkeztünk volna azokkal a képességekkel, amelyekkel ma rendelkezünk, képesek lettünk volna megelőzni a 2001. szeptember 11-i tragédiát” – jelentette ki a szenátor.

Az amerikai elnök igyekszik megtalálni az egyensúlyt az emberek magánszférájának védelme és a biztonság olyan szintjének megőrzése között, hogy meg lehessen előzni a terrortámadásokat – mondta, és hozzátette “egy nagyon veszélyes világban élünk, vannak akik, meg akarnak támadni és semmisíteni minket”.

Azt mondta, az NSA-lehallgatás ügye nem merült fel Orbán Viktorral tartott megbeszélésén, “mert a miniszterelnök ugyanúgy gondolkodik, mint mi”.

Ne folytatódjon az ukrajnai erőszak!

Az amerikai szenátor elmondta, Ukrajnában nagyon súlyos válság van, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne folytatódjon az erőszak. Megjegyezte, hogy az ukrajnai helyzetről bőven tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel is.
“Az Egyesült Államok és Magyarország, továbbá más országok, és különösen az Európai Unió mindent megtesznek, hogy megelőzzék a további erőszakot és a szükségtelen haláleseteket” – mondta a szenátor.

John McCain az ukrajnai helyzet súlyosságát jellemezve utalt az erőszakos cselekmények folytatódására, valamint arra, hogy az ukrán hadsereg pénteken sürgette az elnököt, tegyen lépéseket a helyzet stabilizálására.

Elmondta: az amerikai elnök és a szenátus is világossá tette, amennyiben az ukrán kormány “szükségtelen erőszakkal” fogja kezelni a tüntetőket, Washington megfontolja büntetőintézkedések meghozatalát.

Aggályok is felmerültek

A washingtoni kétpárti kongresszusi delegáció élén európai körúton levő John McCain – aki két szenátor- és hat képviselőtársával együtt tájékoztatott az egynapos budapesti látogatásról – azt mondta: a magyarországi demokrácia állapotával Magyarországon belül és kívül is aggályok merültek fel, és néhány aggály súlyos.

Ezeket a gondokat a magyaroknak demokratikus úton meg kell oldaniuk. Az ország demokratikus intézményeinek, a fékek és ellensúlyok rendszerének, a jogállamiságnak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszul szolgálhassanak ebben a folyamatban – mondta az arizonai szenátor.

9 milliárd dollár befektetés

John McCain pénteken délután köszönetét és elismerését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek Magyarország és az Egyesült Államok biztonságpolitikai és katonai együttműködéséért – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Havasi Bertalan a magyar kormányfő és az Egyesült Államok 2008-as elnökválasztásának republikánus jelöltje között lezajlott budapesti megbeszélésről elmondta: Orbán Viktor kiválónak minősítette a magyar-amerikai gazdasági együttműködést, különösen annak fényében, hogy eddig immár 9 milliárd dollárnyi amerikai befektetés érkezett Magyarországra.

A miniszterelnök tájékoztatta McCain szenátort a héten Ukrajna ügyében tartott V4 csúcstalálkozó eredményeiről is – közölte Havasi Bertalan.

Az ellenzékkel is tárgyalt

John McCain találkozott Mesterházy Attilával, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjével is – közölte a szocialista párt.

A Parlamentben megtartott tárgyaláson részt vett Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője, valamint az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Liberális Párt több képviselője.

A megbeszélés témáját a legfrissebb és legfontosabb nemzetközi és hazai kérdések adták, köztük kiemelten az ukrajnai események, Magyarország amerikai kapcsolatai, az energiapolitika és az áprilisban esedékes országgyűlési választás.

John McCain kifejezte köszönetét Magyarországnak a Koszovóban, Boszniában és Afganisztánban szolgálatot teljesítők munkájáért, áldozataiért és mindazért az erőfeszítésért, amellyel a nemzetközi béke ügyét szolgálták és szolgálják a katonák – közölte a szocialista párt.

A közlemény idézi Mesterházy Attilát, aki elmondta: egyetértés van a demokratikus ellenzék és a kormány között Ukrajna ügyében, hiszen mindenkinek érdeke a mielőbbi békés megoldás.

Az ország előtt álló kampány és parlamenti választás kapcsán mindkét fél reményét fejezte ki, hogy az szabad és szabályos lesz – olvasható az MSZP közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik