Belföld

Kutatóműhely nyílik a Németh László iskolában

Természettudományos laborral és korszerű informatikai eszközökkel felszerelt tehetséggondozó központot kapott a hódtói gimnázium.

Egy egész napos tudományos konferencia keretében adják át szombaton az iskola vezetésnek és a diákságnak a napokban befejezett Gyulai József Természettudományos Műhelyt. A korszerű laboratóriumi és informatikai eszközökkel felszerelt központnak a tervek szerint a helyi, illetve a regionális tehetséggondozásban, valamint középiskolás kutatói programokban lesz nagy szerepe.

A több mint 325 millió forintos, pályázati forrásból finanszírozott projektben az infrastrukturális fejlesztés mellett nagy hangsúlyt kapott az oktatók felkészítése valamint a legújabb kor követelményeinek megfelelő tananyag kidolgozása is– mondta el Göbl Vilmos, a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense.

Gyulai József vásárhelyi születésű, Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a város díszpolgára, az új műhely névadója. (Forrás: MTI/Kovács Attila)

Ugyanakkor nem a vásárhelyi iskola lesz a beruházás egyedüli nyertese. A Németh László vezetése együttműködési megállapodást kötött a térség több alapfokú nevelési-oktatási intézményével, melynek értelmében az elkövetkező években a partneriskolák diákjai és szaktanárai ingyenesen, használhatják a műhelyt.

Az oktatáshoz, kísérletezéshez szükséges anyagokkal, korszerű demonstrációs és interaktív szemléltető eszközökkel felszerelt labor két egyenlő infrastruktúrával rendelkező részre osztható, így lehetőség van egyidejűleg más-más tanórák lebonyolítására, illetve akár több intézmény diákjainak egyidejű fogadására is. – tudtuk meg a pályázó önkormányzat sajtóképviselőjétől.

A megnyitó február elsején, délelőtt 11 órakor kezdődik az iskola aulájában. Az átadó ünnepségen részt vesz, többek közt a névadó Gyulai József, Széchenyi-díjas fizikus, akadémikus is.

Gyulai József a műszaki és a művészértelmiségről (Forrás: Youtube.com/pvpstudio)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik