Belföld

„Vona Gábor coming outja holokausztügyben”

Korábban is szerette a macskákat! Ezt válaszolja Vona arra a nyitókérdésre, hogy „gárdista-egyenruhában feszítő egykori önmaga” nem röhögi-e ki a cuki macskákkal pózoló mostani énjét. Szerinte ma már senkinek sem lehet kétsége afelől, mit képvisel, így megengedhet magának olyan képeket, amelyek az emberi oldalát mutatják meg.

Lényegibb dolgokra fordulva az interjúban arról is szó esik, hogy a hasonlóság a Fidesz és pártja között nem véletlen. A kormányzópárt ugyanis 2010 után „magáévá tette a Jobbik megannyi hívószavát. Egyrészt azért, hogy a saját táborában is meglévő hasonló érzéseket meglovagolja”, másrészt hogy a radikálisok vitorlájából kifogja a szelet.

Vona emiatt nem szomorkodik, sőt, örülne, ha megvalósítanák programjukat, de erről szó sincs. „A Fidesz sokszor úgy beszél, mint a Jobbik, de úgy cselekszik, mint az MSZP.” Idővel felnőhet párt a Jobbiktól jobbra is, bár a Magyar Hajnal most még erőtlen.  Ők a Fidesz nélküli kormányzást készítik elő, középpártként idén is a győzelem a céljuk.

A Jobbik-elnök szerint oroszbarátságuk nem befolyásolja a szovjet emlékművel kapcsolatos álláspontjukat, a német megszállás emlékműve körüli vitát pedig csak kampánykomédiának tartja. Elismeri, hogy a nemzeti radikális oldal és a zsidóság kapcsolata mindig terhelt volt, de számára „a holokauszt kérdése huszadrangú”. Nem holokauszttagadó, mindenféle népirtást elítél, de azt is, „amikor a holokauszt emlékéből egyesek gazdasági vagy politikai előnyöket akarnak kovácsolni”.

Szerinte a nyugati szélsőjobb egyre inkább izraeli befolyás alá kerül. Az interjúban Vona emlékeztet rá, hogy Londonban szélsőbaloldaliak „Európa legsikeresebb fasisztájaként” várták. Rasszistának nevezik, miközben ő beszél arról, hogy Európának pártbeszédet kell folytatnia az iszlámmal is, kormányfőként pedig első útja Törökországba vezetne. Mindez az ő olvasatában azt jelenti, hogy nem ő a tudathasadásos.

Vona Gábor csak mosolyog azon, hogy a Magyar Hajnal szerint ő is zsidó. Azt mondja: nem antiszemita, nem származás alapján ítél. A magyar zsidó közösség vezetéséről nagyon rossz a véleménye és Izrael világpolitikáját is ferde szemmel nézi. Kurucinfo-cikkeket azért oszt meg a Facebookon, mert van olyan információ, amely máshol nem jelenik meg. A stílussal nincs kibékülve, de azt állítja, nem tud hatni a szerkesztőkre. „Független gerillacsapat szerkeszti”, verbálisan őt is gátlások nélkül lőnék keresztül, ha olyat tenne, ami nem tetszik nekik. Korábban L. Simon László (Fidesz) lapunkban arról írt, hogy Novák Előd (Jobbik) tavaly októberben az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának ülésén elszólta magát, szerinte gyakorlatilag elismerte, hogy ő is a kuruc.info szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik