Belföld

A minisztérium dicséri a családtámogatási szigorításukat

Soltész Miklós államtitkár szerint a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése óta jelentősen csökkent az igazolatlan hiányzások száma.

A legutóbbi három tanévben 22, 15, illetve 30 százalékkal csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások száma az előző esztendők mutatóihoz képest – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. Az intézkedés különösen a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szempontjából fontos, hiszen felzárkózásuk alapja az iskolai tanulás.

A Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben hozta meg a családi pótlék fizetésének iskolalátogatáshoz kötését, melyet lépcsőzetesen vezettek be. Az első évben felfüggesztették az 50 órától igazolatlanul többet hiányzó gyermekek utáni családi pótlék kifizetését, de természetben megkapták a juttatást az érintett családok. A második évben a 16. életévüket betöltöttek esetében viszont teljesen megszüntették a pótlékot, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás, míg a harmadik évtől kezdődően már életévtől függetlenül minden gyermekre vonatkozik az előírás.

Az államtitkár szerint az intézkedést bírálóknak nem volt igazuk akkor, amikor szegénységellenességet emlegettek. A döntés éppen a nehéz sorsú családokat és a gyermekeket szolgálta: olyan kötelezettséget állított fel számukra, ami a hátrányaikat leküzdő tanulás fontosságát erősítette és erősíti – mutatott rá.

A sajtótájékoztatón az államtitkár kitért a rászorulókat segítő ingyenes óvodai, iskola és kollégiumi étkeztetésre is. “Hatalmas előrelépésnek” nevezte, hogy a rendelkezésre álló központi forrást 83 százalékkal, 24 milliárd forinttal növelték eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik