Belföld

Délután hagyhat alább a havazás Budapesten

hokotro(960x640)(4).jpg (hókotró)
hokotro(960x640)(4).jpg (hókotró)

Délelőtt 3-4 centiméter hó várható. Az FKF legmagasabb készültségben áll, az utakat folyamatosan takarítják. Balesetekre, koccanásokra, megnövekedett menetidőre kell számítani – derül ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság reggeli közleményéből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján ma délelőtt 3-4 centiméter hó hullik Budapesten, míg délután is várható havazás, de az már nem lesz számottevő. A hőmérséklet mínusz két fok körül várható. Fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra készül. A fővárost elérő havazás miatt számítani kell balesetekre, koccanásokra, megnövekedett menetidőre.

A hidak az elsők

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatosan ellenőrzi a főváros közlekedésének kritikus szakaszait, csomópontjait. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveletirányítási Ügyelete állandó kapcsolatot tart fenn a Budapesti Közlekedési Központ diszpécserszolgálatával, és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel.


Fotó: Berecz Valter

Az FKF Zrt.-től kapott jelentés szerint legmagasabb készültségi fokozatban látják el munkájukat, 116 hóeltakarító és síkosságmentesítő célgép dolgozik hajnal óta Budapesten. Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 km hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, illetve a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.

Van még tartalék

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állandó kapcsolatot tart a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Baptista Szeretetszolgálattal, a Máltai Szeretetszolgálattal és a Református Szeretetszolgálattal. Ezen szervezetek tizenöt technikai eszközzel és hetvenöt önkéntessel három órán belül aktivizálhatók. Szintén három órán belül bevethető a fővárosi Önkéntes Mentőcsoportok száz önkéntese vasárnap éjfélig.

A nagyobb számú események kezelése érdekében az FKI Műveletirányítási Ügyelete ötven szolgálaton kívüli tűzoltót tud berendelni állomáshelyére. A rendelkezésre álló terepjáró képességű gépjárműveket az igazgatóság felkészítette a rendkívüli időjárási körülmények közötti vonulások végrehajtására.

Régen a hó is jobb volt…

Avagy 1935 telén az erős havazás után boldog-boldogtalan sílécre szállt (már aki nem nyomorgott, és fagyott meg )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik