Belföld

Bojkott a köztévé ellen, tüntetés is lehet

MTVA híradó (mtva, híradó)
MTVA híradó (mtva, híradó)

A közmédia politikai háttérműsoraiban azért nem lesznek szocialista nyilatkozók, mert a közmédia szerkesztői elő akarták írni a pártnak, kit küldjenek – erősítette meg Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes a lapnak. Szerinte ugyanis hiába delegálták a ma reggeli adásba Ujhelyi Istvánt, az Országgyűlés alelnökét és a párt egyik vezető EP-képviselőjelöltjét nyilatkozóként az aktuális témákhoz, a közmédia szerkesztői közölték, csak a párt szóvivőit hajlandóak kérdezni az élő adásban. “Ezt nem először teszik meg, volt már hasonló eset, amikor elő akarták írni, hogy ki nyilatkozhat az MSZP részéről és ki nem. Ebből lett elegünk, ezért nem vagyunk hajlandóak addig részt venni a közmédia politikai műsoraiban, amíg nem változtatnak ezen a gyakorlaton, és nem ismerik el az MSZP jogát ahhoz, hogy eldöntse, ki nyilatkozik a párt nevében. Azért folyamodtunk a bojkotthoz, mert nincs más lehetőségünk” – fogalmazott a politikus.

Szerinte a hetvenmilliárd forintnyi közpénzből fenntartott közszolgálati médium feladata az adófizetők független szolgálata lenne, nem a jobboldali hatalom „gerinctelen kiszolgálása”. Lukács Zoltán nem zárta ki, ha a közmédia nem változtat a szerinte a hatályos médiatörvényt sértő gyakorlatán, úgy készek akár tömegdemonstrációt is szervezni a tévészékház elé.

A közmédia számára – ezek szerint – nemkívánatos Ujhelyi István, emlékeztetett rá, hogy a magyar televízió az elmúlt években több, vállalhatatlan botrány főszereplője volt, a közmédia dolgozói választás előtt állnak. “Eljött az utolsó pillanat, hogy eldöntsék: gyáván belesimulnak a nemzeti együttműködés rendszerébe, és továbbra is kiszolgálják a jelenlegi kormánypártok manipulatív világát, vagy bizonyítják tisztességüket, és hűek maradnak a szakmájukhoz, saját becsületükhöz. Nem kell félniük tisztességesnek lenni!” – fogalmazott Ujhelyi István.

Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke a Népszabadság érdeklődésére közölte, hogy szerinte a magyar sajtóban, így a Népszabadságnál és a közmédiában is, a szerkesztőségek kérik fel interjúra a politikusokat, nem pedig a pártok mondják meg, hogy melyik tagjuk nyilatkozik az adott orgánumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik