Belföld

Ahol a gyerek mondja meg, kire kell szavazni

iskola(1)(960x640)(1).jpg (iskola)
iskola(1)(960x640)(1).jpg (iskola)

A Párbeszéd Magyarországért képviselőjelöltjét egy apuka értesítette a plakátról. Szerinte már hat a dolog, a gyermekek otthon elkezdték mondani, kire nem szabad szavazni. Somfai Ágnes szerint az egyetlen lehetőség a törvénysértő kampány ellen, hogy a Kormányhivatalhoz fordulnak. A köznevelési törvény szerint az iskola területén, így udvarán sem folytatható politikai tevékenység.

Az ATV híradójának az iskola igazgatónője azt mondta: az intézmény feletti szakmai felügyeletet a KLIK látja el, de az önkormányzat határozhatja meg, hogy az iskola területére milyen plakátok kerülnek. Az intézmény fenntartója tudatta, ha bejelentést kapna, intézkedne, de az iskolaudvaron álló táblákról csak az ATV-től értesült.

Az önkormányzat a kerület hirdetési felületeit évekkel ezelőtt koncesszióba adta két reklámcégnek, amelyek eleget tesznek a törvényi kötelezettségeknek. A polgármesteri kabinet szerint a „szóban forgó plakát kihelyezését nem tiltja törvény. A szülőktől az önkormányzathoz panasz nem érkezett. Ezzel együtt nem helyes, ha egy iskola területén található táblán politikai plakát van – még ha a plakát kifelé fordul is, az iskolából nem látható -,” ezért felkérték a cégeket, hogy „a jövőben erre figyeljenek oda. A plakátot valószínűleg még ma eltávolítják – áll a közleményben.


Választási plakát 2014-ben Budapesten
Fotó: Kummer János

A Fővárosi Közgyűlés egyébként szerdán dönt arról az előterjesztésről, hogy környezetvédelmi szempontokra hivatkozva a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjeszti-e a választási plakátokra vonatkozó  tilalmat a csak februárban kezdődő kampányban.

A főjegyzői iroda előterjesztése szerint a tavaly hatályba lépett, a választási eljárásról szóló törvény felhatalmazást ad arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból rendeletben tiltsa meg a plakátragasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik