Belföld

Gyurcsány: A legrosszabb Mesterházy is jobb, mint a legjobb Orbán

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

A volt kormányfő az interjú elején képmutatásnak nevezi, ha nem beszélnek arról, hogy a „politika elmúlt húsz-egynéhány éve összefonódott a politika körüli szürke pénzek világával”. Azt nem tudja, létezik-e még a Simicska–Puch tengely, de a verebek azt csiripelik, hogy a kétharmad miatt „most már mintha nem lenne”.

Azt sem tudja, miként hatott az összefogás a baloldali szavazókra, de azt igen, hogy vannak olyan fideszes családok, ahol vele ijesztgetik a gyereket, ha nem eszi meg a spenótot. Ez benne van a pakliban, nem kell ezzel túl sokat foglalkozni. „Zajlik a mémgyártás, az idegháború, az ellenfél szavazóinak elbizonytalanítása.”

Gyurcsány elismeri, hogy negatív kampány lesz, bár azt kritikainak nevezi. Ez az ellenzék dolga. „Nem kell hazudni, de erős kritika tárgyává kell tenni a politikát és a politikusok személyét is. Az elmúlt 20 évben világszerte ez a tendencia. A másik feladat elmondani, hogy mit javasolunk. Kemény kampány lesz.”

Csendes zúgolódás vs. elfojtott bizakodás

Kormányváltó hangulat helyett apátiát érzékel, csendes zúgolódást az egyik oldalon, elfojtott bizakodást a másikon. „Ilyen hangulatú választás még nem volt, eddig mindig lehetett tudni, honnan fúj a szél – néha két oldalról is fújt egyszerre. Most szélcsend van, szellőcske innen is, onnan is.” Szerinte a magyarok jelentős része reménytelenül áll a saját jövője előtt.

Gyurcsány maga sem gondolja, hogy sokkal jobb lesz, és nem lát olyan személyi, politikai alternatívát, amiben nagy lelkesedéssel hinne. Indultak el itt új pártok, de a politikust nem csinálják, „nem kér engedélyt, hanem jön, mint árvízkor a buzgár. Ha valaki úgy gondolja, meg tud szólítani pár 10 ezer embert, azt bátorítani kell, hogy csinálja meg”.


Fotó: Neményi Márton

A volt kormányfő vitáik dacára azért állt be Mesterházy mögé, mert a politika fő irányát támogathatónak tartja, amit képvisel és bebizonyította, hogy tud nagy szervezetet vezetni. „Igaz az, amit más emberekkel, más szituációra szoktak mondani, hogy a legrosszabb Mesterházy is jobb, mint a legjobb Orbán.”

Zsákban futás

Gyurcsány az MSZP-elnök mögött marad április 6-ig, utána egyenrangú partnerek lesznek. Ha győznek nem lesz kormánytag, frakcióvezető. Ezzel támogatja a miniszterelnököt. Ha veszítenek, akkor frakcióvezető lesz és onnantól versenyhelyzet lesz a baloldalon és más ellenzéki alternatívákat jelenítenek meg,

Szerinte a sok párt kisebb gond annál, hogy milyen alkotmányos keretek között kellene kormányoznia Mesterházynak, hiszen a független intézmények élén pártkatonák ülnek. Ilyen helyzetben sem Bajnai, sem ő nem engedné, hogy a pártja elkezdjen szórakozni a miniszterelnökkel, akinek olyan szűk a mozgástere, hogy az „helyenként zsákban futás lesz”.

Gyurcsány ugyanakkor a Paksról szóló szerződés felülvizsgálatáról úgy látja, ott a mozgásterük rövid távon végtelen. „Bár nem láttuk a megállapodást, de ezernyi részletkérdés van, ami még nincs eldöntve. Bármelyik alkalmas arra, hogy megállítsa a folyamatot. Nincs ez még telezsúfolva garanciákkal és eljárási részletszabályokkal.”

Csak az az átkozott Gyurcsány…

Gyurcsány az interjúban elismeri: vele kapcsolatban a hitelességi probléma a legerősebb, amit nem biztos, hogy tud kezelni. „Lehetnek olyanok, akik úgy gondolják, jó, amit a párt mond, csak az az átkozott Gyurcsány ne lenne ott.” Ezzel most nem foglalkozik, és nem tudja, mi lesz 2018-ban. Régóta nem azzal kel vagy fekszik, hogy miniszterelnök akar lenni.

Egyébként csókoltatja Kövér Lászlót. A lapunknak adott házelnöki interjúra – amely szerint 2006. október 23-ára összeesküvést szerveztek, hogy egy nem létező jobboldali puccskísérletre hivatkozva antidemokratikus fordulatot hajthassanak végre – úgy reagált: a nyomdafestéket nem tűrné válasza.

A volt kormányfő mindenesetre azt javasolta, hogy a házelnök olvassa már el a nemzetbiztonsági bizottság zárt üléseinek jegyzőkönyveit, különös tekintettel azokra a részekre, ahol beszámolnak arról, hogy kiket találtak meg ilyen-olyan módon a rendbontás szervezői, alakítói között.

A Demokratikus Koalíció elnöke néhány napja azt mondta, hogy ha valamikor, akkor most kell megvívni az eredeti értelemben vett kulturkampfot, mert az a gondolkodás, amelyet a keresztény-konzervatív világ közvetít, szemben áll mindazzal, amit a felvilágosodás óta a szabadelvűek és a baloldaliak közvetítenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik