Belföld

Szív- és érrendszeri panaszok a leggyakoribbak Szegeden

Mennyire betegek a szegediek? A napfény városában is legtöbben szív- és érrendszeri betegségekre keresik a gyógyszert, de a szegedi vásárló igényes, fogékony az új készítményekre.

Gyerekkoromban a szegedi Kígyó gyógyszertár olyan rejtélyes-misztikus “nagyüzemnek” tűnt számomra, aminek titkát soha nem lehet megfejteni. Később már arra gondoltam: vajon hány ember fordulhatott itt meg a nyitás óta, milyen betegségre kért gyógyírt a fess császári és királyi katonatiszt, a könnyen elpiruló úrilány, netán az a hordár fiú, aki kocsija mellől ugrott be a Kígyóba a Klauzál térről.

Most viszont azért kerestem meg dr. Zolnay Krisztát, a Kígyó gyógyszertár vezetőjét, hogy megérdeklődjem: mennyire változnak gyógyszerhez kötött szokásaink, és milyennek látja a szegediek egészségi állapotát olyan szakemberként, aki nap mint nap szembesül azzal, miféle betegségre kérnek gyógyszereket náluk a városban élők.

Elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód

A betegség nem városhoz kötött, úgy látom, hazánk más településein is hasonló bajok keserítik meg az emberek életét. Szegeden is rengetegen szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomás ellen is sokan keresnek gyógyszert és sajnos a cukorbetegek száma is egyre nő. Az okok szerintem szinte mindenki előtt ismertek, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód a fő bűnös. Az már pedig emberi gyengeség, hogy nem az életmód megváltoztatásától várja az emberek többsége a gyógyulást, hanem orvostól, gyógyszerésztől, patikaszerektől.

– Vagyis a szegediek nem betegebbek, bár nem is egészségesebbek, mint a más nagyvárosban élők. Viszont van egy lényeges különbség: a szegediek fogékonyak az új szerekre, és igaz ez a gyógyszert felíró orvosokra éppen úgy, mint a betegekre. Ezt látják a gyógyszergyártók is, és Szegedet erős piacnak minősítik. Vannak viszont olyan körzetek az országban, ahol a vásárlók jóval árérzékenyebbek, és tulajdonképpen nem a szer hatása, inkább csak az ára után érdeklődnek, amikor vásárolnak. Ilyen például a Viharsarok, de persze Szegeden is sok embernek gondot okoz a gyógyszerek kifizetése.

“Biztos jó lesz ez a gyógyszer?”

A gyógyszerpiac egyébként nagyon jól tükrözi a mindenkori gazdasági helyzetet – mondta el dr. Zolnay Kriszta. De nem csak azt. Jól érzékelhető, hogy napjainkra az emberek egyre bizalmatlanabbakká váltak, sajnos sokat vesztett hiteléből az egészségügyi szakma. Ezt akkor látja a gyógyszerész, amikor a vásárló rákérdez – és egyre többen kérdeznek rá -, hogy valóban jó a betegségére az a gyógyszer, amit felírt neki az orvos?

dr. Zolnay Kriszta

– Az éjjel-nappal sugárzott gyógyszerreklámok, az időhiány, a rohanó világ tempója pedig azt hozta magával, hogy az emberek egy nagy része elkezdett öngyógyítóvá válni. Ők nem kérdeznek sem orvost, sem gyógyszerészt, hanem bejönnek, és kérik azt a szert, amiről azt látták a tévében, hogy az ő bajukat biztos meggyógyítja. Ebből viszont súlyos következmények származhatnak. Mondok egy példát: a vásárló rosszul jegyezte meg a gyógyszer nevét, és amikor a gyógyszerészünk rákérdezett, mégis, mire kell neki, kiderült, alaposan melléfogott. Nemhogy javult volna állapota, ha öngyógyításba kezd, hanem még súlyosbodott volna a betegsége. Ezért azt mondom, mindenki forduljon bizalommal a gyógyszerészhez mielőtt bármit is megvesz – tanácsolta a patikavezető asszony.

Internetes gyógyszerkalózok

Szólt arról is, hogy a legveszélyesebbnek az internetes vásárlást tartja.

– A gyógyszer hatalmas üzlet, és igyekeznek sokan, nem mindig törvényes eszközökkel meggazdagodni belőle. Sokszor kideríthetetlen minőségű munkát végző cégek kínálnak ki tudja miből készült szereket a világhálón, és sajnos nagyon sokan bedőlnek ezeknek a trükköknek. Tudomásul kell venni, számos semmilyen hatással nem rendelkező – ez még a jobbik eset – és olyan készítmény került a piacra, ami akár még súlyos egészségromlást is okozhat. És akkor nincs kihez panaszra menni. Egy laikus nem tudja leellenőrizni a gyártót, mi viszont igen. Pontosan tudjuk, mely cég terméke kiváló.

Kígyó patika Szegeden

Örömmel mondhatom, hogy a magyar gyógyszeripar – ellentétben több ázsiai országéval – a legszigorúbb normáknak is megfelel, olyan minőségbiztosítás mellett készülnek a termékeik, hogy azokkal szemben semmilyen kifogást nem lehet felhozni.

Dr. Zolnay Krisztától megtudtuk: tipikus férfibetegség a prosztata megnagyobbodás, míg a nők esetében az intim területek megbetegedésére kérnek gyógyszert. A gyógyszerkereslet persze korosztályhoz is kötött: az idős emberek úgy térnek be a Kígyóba, hogy elpanaszolják, szinte mindenük fáj, míg a fiatal lányok leginkább fogamzásgátlót váltanak ki.

– A legkevesebb ügyfél a fiatal férfi kategóriából kerül ki, míg a legtöbb sorban álló nyugdíjas vagy kismama. Közülük sokan találkozó helynek is tekintik a Kígyót, ahol a gyógyszervásárlás mellett nemcsak gyógyulási tapasztalataikat beszélhetik meg, hanem az élet ügyes-bajos dolgai is szóba kerülnek. Évszakoktól is függ a kereslet: nyáron az allergia elleni gyógyszerek szezonja van, míg télen a felső légúti betegség ellen vesznek szereket a szegediek. A nagyobb ünnepek, rendezvények is befolyásolják a vásárlást. Szilveszteri bulik előtt a férfiak potencianövelő gyógyszer iránti igénye nő meg, míg mondjuk a Szegedi Ifjúsági Napokra a lányok esemény utáni tablettát tesznek a táskájukba.

Nem mindegy, milyen öregek leszünk

– Aminek külön örülök gyógyszerészként: egyre több ember a betegség gyógyítása helyett a betegség megelőzésére helyezi a hangsúlyt. Amerikában már régen tudják, nem akkor kell elkezdeni bizonyos készítmények fogyasztását, amikor már eljött a baj. Ugyanis pontosan kiszámítható, az emberi szervezet az idő múlásával egyre több gonddal küzd, ezért már mondjuk negyvenéves korban elkezdik olyan gyógyító hatású, szervezetet erősítő szerek vásárlását, amelyek azt szolgálják, hogy az időskori betegségek minél később következzenek csak be. Mi is rengeteg úgynevezett prevenciós készítményt tudunk ajánlani. De hozzáteszem, ezek csak akkor fejtik ki igazán jótékony hatásukat, ha a vásárló az egészséges életmód szabályait is igyekszik betartani – mondta el dr. Zolnay Kriszta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik