Belföld

Rogán szerint Brüsszel ismét támad

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

Rogán Antal hangsúlyozta: Magyarország élen jár a rezsicsökkentésben, “így nem meglepő, hogy a harmadik rezsicsökkentés bejelentését követően a harmadik támadás is megindul hazánk ellen”. Úgy vélekedett, nemcsak a magyar parlamentnek és a kormánynak, hanem a magyar választóknak is meg kell erősíteniük, hogy akarják és megvédik a rezsicsökkentést.

A frakcióvezető az MTI kérdésére elmondta: az Európai Unióban semmi nem tiltja, hogy szabályozható legyen a víz, a gáz vagy a villany ára. Szerinte Magyarországon erre szükség is volt, mert a fizetésekhez viszonyítva hazánkban volt a legmagasabb a gáz és villamos energia ára.

Közölte: Magyarország azzal a jogával élt, amit sem az unió alapokmánya, sem a szerződései nem tiltanak. “Mindössze arra van szükség, hogy hazánk kiálljon jogai mellett” – fogalmazott.

Rogán Antal a székesfehérvári fórummal kapcsolatban jelezte: a harmadik rezsicsökkentés bejelentését követően elsőként találkozott az emberekkel. Történelmi ténynek és rendkívül fontosnak nevezte, hogy évtizedek óta először csökken a rezsi. Emlékeztetett arra, hogy 2012 decemberéhez képest áprilisra a gáz ára 25, őszre a villany ára is 25 százalékkal lesz kevesebb.

Kiemelte, hogy “a megfizethető rezsi érdekében” szemléletváltásra volt szükség: profitorientált rezsiszolgáltatók helyett nonprofit szolgáltatások felé mozdult el az ország.

“Az elmúlt egy évben leszorítottuk a profitot a szolgáltatóknál, a következő parlamentnek pedig egyértelműen és végleg ki kell kimondania, hogy a rezsiszolgáltatásnak nonprofit alapon kell működnie” – fogalmazott. Hozzátette: az emberek erről április 6-án mondhatnak véleményt és megerősíthetik a rezsicsökkentést.

Rogán Antal megjegyezte, hogy sok változás volt a számlákban, de további, fogyasztóvédelmi változtatásokra van szükség a következő egy évben. Nem csak alacsonyabb rezsire, hanem áttekinthető rezsiszámlára is szükség van – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva elmondta: a legutóbbi törvénymódosítással kikötötték, hogy vissza kell adni a fűtés díjában bekövetkezett változásokat a társasházak lakóinak is, mert “nem lehetséges, hogy egy társasház lenyeli vagy másra költi a megtakarításokat”. A közösségnek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy mindannyian hozzájuthassanak ahhoz a megtakarításhoz, amit a rezsicsökkentés jelent – fűzte hozzá a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik