Belföld

Balhé a holokausztmegemlékezésen

retvari-bence(1)(960x640).jpg (rétvári bence, )
retvari-bence(1)(960x640).jpg (rétvári bence, )

Rétvári Bencét a rohamtempóban tervezett német megszállás emlékműről faggatta egy színházi rendező, tömegből bekiabálós vita kerekedett belőle – írja az Origo.

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a Holokauszt Emlékközpontnál tartott megemlékezésen Rétvári Bence államtitkár képviselte a kormányt. Beszéde után Gulyás Márton színházi rendező kiment a színpadhoz, és arra kérte a magyar kormányt, hogy ne állítsák fel a német megszállás emlékművét, mert az történelemhamisító – számolt be a lap tudósítója.

Mint írták Gulyás arra is kíváncsi lett volna, hogy miért fontos ez az emlékmű a kormánynak. Az államtitkár annyit válaszolt neki, hogy ő nem látja ilyen szélsőségesen a helyzetet, az az emlékmű csak egy történelmi tényt ábrázol. A vitába a tömeg is beszállt: volt, akit zavart, hogy napi politikai üggyel foglalkozik Gulyás. Sokan egyébként úgy tűnt, hogy egyetértenek vele, csak az alkalom kiválasztásával nem. Az Origo tudósítója szerint Rétvári beszéde alatt is voltak félhangos, kormányt kritizáló megjegyzések.

Nem csitul a vita

Múlt héten 26 ismert történész nyílt levélben tiltakozott a Szabadság téri megszállás emlékmű ellen, és aláírásgyűjtést terveznek a szobrászok is. A bírálók szerint a szobor tagadja a magyar állam felelősségét. Azt a felelősséget, amiért csütörtökön kért elnézést Magyarország ENSZ-nagykövete.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik