Belföld

Hó és fagy: -15 fok alatt

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

Árokba csúszott járművek; fennakadások a vonatközlekedésben. Hóhelyzet: ez történt az utóbbi néhány órában.

Sínekre dőlt fák Somogyban, árokba csúszott autók Hajdú-Biharban és Békésben – friss körkép a hóhelyzetről.

Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.  Somogy és Zala megyében elsőfokúra mérsékelték a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetést, így már sehol sincs érvényben narancssárga riasztás.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében is citromsárga, elsőfokú a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetés. A Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás.

A Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz, de éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

Az Alföldön és északkeleten vasárnap reggelig további 3-10 centis hóréteg alakulhat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 15 centis friss hó is hullhat. Vasárnap az északkeleti határvidéken és az Alpokalján fordulhat elő gyenge havazás.

Éjszaka a hőmérséklet többnyire -7, -15 fok között alakul, de a hóval borított, szélcsendes, kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is előfordulhat.

Vasárnap a változó felhőzet mellett a legtöbb helyen pár órára kisüt a nap, általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. A keleti határvidéken, illetve nyugaton lesz vastagabb a felhőzet, és itt fordulhat elő havazás, hószállingózás. Mérsékelt marad a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2, -7 fok között valószínű.

Hajdú-Bihar

Bár a megyében jelentős fennakadást nem okozott a havazás, de szombaton több jármű is árokba csúszott. Az M35-ös és az M3-as autópályák hajdú-bihari szakaszán egy-egy autó csúszott neki a szalagkorlátnak, a 47-es főúton Tépe és Berettyóújfalu között pedig két helyen is árokba csúszott egy-egy autó. Szombat reggel egy kamion csúszott árokba a 42-es úton, a 4-es és 42-es utak kereszteződésében pedig egy román mikrobuszt kellett az árokból kihúzni.

Az alsóbbrendű utak havasak, a főutak és az autópályák hókásásak, de járhatatlan szakasz nincs Hajdú-Biharban.

Békés

Közép- és Észak-Békésben kisebb hótorlaszokra lehet számítani. A szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint Békés megyében minden út járható; a tűzoltóknak eddig három balesetnél kellett beavatkozniuk. Sarkad közelében árokba csúszott egy jármű a reggeli órákban, délelőtt frontálisan ütközött két személyautó Orosháza és Csorvás között, a 47-es számú főúton, egy személyautó pedig Békéscsabánál a Szarvasi úton csúszott árokba.

Borsod

Folyamatosan esik a hó szombat reggeltől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, a várható további havazással kapcsolatos védekezési feladatok és rendkívül helyzetek kezelésére szombat délelőttől a katasztrófavédelmi igazgatóságon részleges operatív törzs működik.

Somogy

A dél-somogyi vasútvonalon ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat, a szakemberek dolgoznak a közlekedés helyreállításán. Belezna és Őrtilos között a Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Zala

Zalában már javulnak a közlekedési feltételek, de a vasúti forgalomban péntek éjszaka és szombaton délben is szünetelt a közlekedés a sínekre dőlt fák miatt – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az autóbusz-forgalomban nincs fennakadás, néhány perces késésektől eltekintve zavartalanul közlekednek a járatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik