Belföld

Rendőrök ellenőrzik az autógumikat

autókerék (autókerék, )
autókerék (autókerék, )

A fővárosi autósok 20-30 százaléka még mindig nem cserélte le a nyári gumiabroncsát. A BRFK ellenőrzi az autósokat.

A BRFK és a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság a XIV. kerületi Mogyoródi úton tart téli közlekedésbiztonsági akciót – közölte Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti főosztálya baleset-megelőzési és közlekedési osztályának vezetője. A BRFK a kerületi rendőrkapitányságokat is utasította, hogy tartsanak hasonló ellenőrzéseket a fővárosban.

Bár a nyári gumikkal közlekedőket nem büntetik meg, mégis célszerű jó minőségű téli gumikat használni, hiszen ezek biztonságosabbá teszik a közlekedést. A pénteki ellenőrzés során gumiprofilmélység-mérővel ellenőrzik a gumiabroncsokat és tanácsokkal látják el a sofőröket. Az ellenőrzött járművek vezetőinek téli közlekedésbiztonsági kiadványt és baleset-megelőzési csomagot adnak. Az akció során a járművezetők olyan gumiabroncs-mélységmérőt kapnak a rendőröktől, amely egybe van építve a jégkaparóval.

A gumiprofilok mélységét a járművek műszaki vizsgáján ellenőrzik, ezt a rendőrség is megteheti. Ha nem felelnek meg az előírásoknak, akkor a járművet mindaddig nem engedik továbbhaladni, amíg annak abroncsait le nem cserélik. A BRFK osztályvezetője azt javasolja, hogy ha valaki hosszabb útra indul, akkor tankolja fel autóját, legyen nála egy doboz keksz, termoszban meleg tea, illetve egy hólapátot is vigyen magával.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan nem töltik fel ablakmosó-folyadékkal járművüket, ezért erre is oda kell figyelni. Télen fagyálló ablakmosó használta szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik