Belföld

Több megyét megbéníthat a havazás

hokotro(960x640)(4).jpg (hókotró)
hokotro(960x640)(4).jpg (hókotró)

Péntektől járhatatlan utakra, elzárt településekre és áramkimaradásokra is számítani lehet Baranya, Zala és Somogy megyében - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki.

Kapcsolódó cikkek

Péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre alakul ki jelentős hótakaró. Az említett területen péntek éjfélig általában 2-10 centiméter, délen, délnyugaton 10-20 centiméter, Zala és Somogy megyében 20-25 centiméter friss hóra van kilátás. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzéséből.

Az ország déli és délnyugati megyéiben akár 20-25 centiméternyi friss hóra, hófúvásra és ónos esőre is számítani kell a következő napokban, de a katasztrófavédelem felkészült a rendkívüli időjárási helyzetre. A katasztrófavédelem 2700 melegedőhelyet jelölt ki, ahol akár 710 ezer embert is el tudnak helyezni.

A közútkezelő 772 járművel, a katasztrófavédelem 680 speciális eszközzel, 220 terepjáróval, a megyei, országos és járási, önkéntes mentőszervezetek 6000 fővel, a polgári védelem 4300 tehergépkocsival és munkagéppel biztosítja a védekezést. További 37 karitatív jármű és 1500 mentőautó áll készenlétben, ezen felül – szükség esetén – a rendőrség és a honvédség is biztosítja a szükséges erőket. A közszolgáltatást nyújtó üzemek rendelkeznek tervekkel, egyebek mellett az áram, a gáz és a telekommunikáció folyamatos biztosítására.

Idén SMS-tájékoztatást azonban nem küldenek, mert Bakondi szerint rendkívül drága, és nem megoldható, hogy csak azok kapják meg, akiket érint.

Készülni kell az elakadásra is

Korábban az OKF szóvivője közölte: a téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést – írta a szóvivő, jelezve: fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani.

Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthon is számítani lehet esetleges áramkimaradásra.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Sopron-Budapest-Debrecen vonal lesz a határ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel.

Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentős hótakaró alakulhat ki. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet – közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzését itt olvashatják el, illetve a linken az OMSZ figyelmezetető felhívásairól és a csütörtöki hóhelyzetről is bővebb információt találnak.

Olvasói sztorik