Belföld

Pénteken behavazik Győrben

Négy-öt centis friss hó hullhat a Kisalföldön.

Pénteken délnyugat felől érkezik a csapadék, kezdetben a nyugati, északnyugati tájakon havazásra, máshol havas esőre, esőre, ónos esőre van kilátás, majd egyre nagyobb területen válthat át havazásba a csapadék. Élénk, erős lesz az északkeleti szél, kisebb hófúvások is kialakulhatnak, mínusz 1, plusz 5 fok várható délután – írja az Időkép.

Szombaton még a déli és a keleti tájakon várható vegyes halmazállapotú csapadék, majd havazás, délkeleten ónos eső is eshet kezdetben. A szeles időben napközben többfelé fagyhat.

Farkasordító hideg lesz

Vasárnap reggelre mindenhol megszűnhet a csapadék, felszakadozik a felhőzet, így a nap is kisüthet. Helyenként élénk lehet a szél. Hajnalban a derültebb déli és középső tájakon akár mínusz 10 fok alatti hőmérsékleteket is mérhetünk, és napközben is fagyni fog. Szikrázó, fagyos, napsütéses téli időre van kilátás.

Ne induljon el, akinek nem muszáj

Az ország dunántúli területein jóval téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki a pénteki nap folyamán, ugyanis Somogy és Zala megyében 20 centimétert is meghaladó friss hó hullhat péntek estig, ráadásul Baranya, Somogy és Zala megyében hófúvások is kialakulhatnak az erős szél miatt.

A hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, hiszen a nagy erejű széllökések folyamatosan visszahordják a letakarított havat a burkolatra, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos munkavégzése ellenére is havasak lehetnek egyes útszakaszok, a közútkezelő eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével tud fellépni.

Mindenre felkészültek

A nagyteljesítményű, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben, ha kell, akkor országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre. Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak ezekben a térségekben a pénteki nap folyamán addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik