Belföld

20 centi hóra, veszélyre figyelmeztetnek

havazas(1)(960x640).jpg (havazás)
havazas(1)(960x640).jpg (havazás)

Jelentős mennyiségű hóra, hófúvásra, ónos esőre is számítani lehet a következő napokban, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) mindenkitől azt kéri, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

Kapcsolódó cikkek

Az OKF szóvivője azt írta: a meteorológiai előrejelzések szerint a hét végén – várhatóan pénteken, szombaton – havazás éri el az országot, egyes területeken akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat, továbbá helyenként ónos eső is várható.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést – írta a szóvivő, jelezve: fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani.

Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthon is számítani lehet esetleges áramkimaradásra.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel.

Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentős hótakaró alakulhat ki. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet – közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzését itt olvashatják el, illetve a linken az OMSZ figyelmezetető felhívásairól és a csütörtöki hóhelyzetről is bővebb információt találnak.

Olvasói sztorik