Belföld

Menekülnek az emberek a Dunakanyarból

Lesújtó helyzetképet fest a térségről a hvg.hu ingatlanpiaci elemzése, Szentendrén a legnehezebb megszabadulni a házaktól.

A gazdasági portál szerint a Duna Pest fölötti szakaszán ma több a hirdetés, mint a budai agglomeráció déli részén és az állandó lakosokhoz és állandóan lakott házakhoz képest is itt akarnak megszabadulni a legtöbb nyaralótól. A családok nem tudják fenntartani a második ingatlant, vagy éppen ennek árából akarnak megmenekülni devizahiteleiktől.

A hétvégi ház ma már luxus

Az elemzés alapján van olyan utca, ahol minden második-harmadik házra évek óta ki van téve az Eladó tábla, ám vevő alig akad. Ráadásul nemcsak a nyaralókat, hanem a panziókat, éttermeket is bezárták és megpróbálják továbbadni, szintén kevés sikerrel. A cikkben megszólaló ingatlanosok azt mondják, ma egy hétvégi házat fenntartani luxus. Így van ez nemcsak a Dunakanyarban, hanem a Balatonnál is. A Duna House egyik vezetője szerint a magyar tengernél tavaly mozdult be egy kicsit a piac, amikor megjelent egy kisvállalkozói hitel, melynek vissza nem térítendő részét ingatlanra költhették: iroda címen sokan hétvégi házat vettek.

Eladó ingatlanok száma a Dunakanyarban

Fotó: ingatlan.com

Nem egységes a Dunakanyar

A Pilis-Dunakanyar Ingatlaniroda munkatársa, Pál Sándor szerint ugyanakkor a Dunakanyart sem lehet egységesen kezelni. Míg Szentendrén vagy Leányfalun főleg a tehetősebbek vettek házat, akik ma is jobban bírják a törlesztő részletek fizetését, Tahiban vagy Pócsmegyeren már sokkal többen küszködtek a hitelükkel. A térség elnéptelenedését segíti az is, hogy 2007 óta ismét növekszik az agglomerációból Budapestre visszaköltözők aránya, mert sokan nem bírják fizetni a magas utazási költségeket, a tömegközlekedés pedig kritikán aluli. Csakhogy közben megindult egy ezzel ellentétes folyamat is. A pénztelen fiatal családok, illetve az elszegényedő idősebbek gyakran komfort nélküli hétvégi házakba költöznek ki, mert ez a legolcsóbb megoldás a lakhatásra.

Pomázon szinte lehetetlen eladni

Piliscsaba mellett Pomázon és Szentendrén a legnehezebb eladni egy ingatlant. Pomázon közel két évig, Szentendrén 292 napig van kint az Eladó tábla, ennél a budai agglomeráció déli településein sokkal gyorsabban pörög a piac. Az elemzés szerint Szentendre a válság berobbanása óta elveszítette ingatlanpiaci forgalmának 63 százalékát. A térség már nem vonzó – állapítják meg az elemzők a hvg.hu ma megjelent cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik