Belföld

Lézerközpont: szeptemberig a föld alatt dolgoznak

Többször csúszott a kivitelezés megkezdése, de úgy néz ki, hogy februárban elindulhat a szegedi lézerközpont építése.

A kutatóközpont az elmúlt száz év legnagyobb tudományos és gazdasági fejlesztése Szegeden, amely révén a város a régió tudományos-innovációs centrumává válhat, akár Nobel-díjas eredmények is. A szuperlézer építési munkálatainak megkezdése több alkalommal is csúszott, eredetileg az elmúlt év augusztus 15. volt a határidő, ezt módosították aztán hónap végére, majd őszre, de az építkezés eddig nem kezdődött meg.

Az elképzelés szerint 2015-re kellene elkészülnie a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek. A központ a volt orosz laktanya helyén épülne, és a 100 hektáros területéből 13-at foglalna el. Tavaly megtisztították a területet az orosz csapatok által itt hagyott lőszerektől és kivágták a bozótot, az építkezés azonban februárban kezdődik.

A lézerközpont 63 milliárd forintból valósul meg, aminek 85 százaléka uniós támogatás. Az összegből körülbelül 20 milliárdba kerülnek a tudományos berendezések, ugyanennyibe az épületek, a fennmaradó összeg pedig a tervezők, kutatók munkabérét fedezi.

Az ELI-t a köznyelv lézerkutató központnak hívja, holott helyesen lézeres kutatóközpont: a különbséget az adja, hogy itt lézereket használunk fel kutatásra, nem pedig lézereket kutatunk. Hiába kezdődik majd el februárban az építkezés, kívülről semmit sem láthatnak az emberek szeptemberig, mert a munkások a földfelszín alatt dolgoznak – mondta Osvay Károly a délmagyar.hu-nak.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az ELI-ALPS projekt oktatást érintő várható hatásairól tájékoztatta a lakosságot. A lézerfizikus intézményvezető elmondta, hogy a kutatóközpont munkaerőigényének kielégítésére számos hazai egyetem és kutatóintézet együttműködésében, új optikai és lézertechnikai képzéseket dolgoznak ki. „Három új szakirányt indítunk, és arra biztatjuk a téma iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat, hogy válasszák ezt a kemény munkával járó, de biztos jövőt jelentő képzést.”

Várhatóan 400 új munkahelyet teremt majd a szegedi lézerközpont és több külföldön dolgozó magyar tudós térhet vissza az ELI projektjének eredményeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik