Belföld

Játék lehet a Nagy Háborúból

I világháború (első világháború, )
I világháború (első világháború, )

Megjelentek a pályázatok az I. világháborús megemlékezésekre.

Honlapján tette közzé az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság azokat a pályázatokat, amelyeken a megemlékezésekre nyerhető pénz. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára korábban azt mondta, hogy ez a testület fogja kidolgozni az első világháborút és a kapcsolódó történelemi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervét. A kabinet a pályázatokra több százmillió forintot különített el.

Az első világháború centenáriumához kapcsolódó pályázatok meghirdetésével és koordinálásával az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a XX. Század Intézetet bízta meg. A pályázatok keretében mód lesz tudományos művek megjelentetésére, első világháborús emlékművek helyreállítására, tudományos, kulturális, művészeti rendezvények megvalósítására, játék- és dokumentumfilmek forgatókönyveinek megalkotására.

Az Emlékbizottság külön színfoltnak szánja, hogy a legfiatalabb nemzedékek által kedvelt tematikus számítógépes játékprogramok elkészítésére is forrást kíván teremteni. A testület tartalmi, formai megkötés nélkül támogatja a játékok fejlesztését számítógépre, táblagépre, okostelefonra. A pályázati anyagnak „az elkészítendő játék koncepcióját, valamint a játék egy elemének promóciós bemutatását kell tartalmaznia (képekkel, magyarázatokkal), be kell mutatni a pályázó által használni kívánt programokat is. Pártok, pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek, szakszervezetek nem pályázhatnak.

“A 2014-től 2020-ig tartó programsorozat célja, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét helyezze új megvilágításba. A centenárium lehetőség és kötelesség egyben, hiszen miközben a hajdani összecsapás szembenálló feleinek érték- és érdekellentétei az egész huszadik századot meghatározták, a “nagy háború” széles körben elterjedt narratíváját máig torzítja a “vesztesek-győztesek” hamis ellentétpárja, valamint a totális diktatúrák ideológiai utórezgése”.

A pályázatok itt érhetőek el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik