Belföld

Film készül a leányfalui gázolás utóéletéről

Az áldozatok és az ír gázoló tönkrement családjainak történetét dolgozza fel a Gingko című film, amelynek ötletéhez az alkotók a február 6-án kezdődő Berlinalén támogatókat keresnek.

Kapcsolódó cikkek

A berlini filmfesztiválhoz kapcsolódó, évente megrendezett kooprodukciós fórumra idén összesen háromszáz forgatókönyvet válogattak be, köztük két készülő magyar film terveit. Az egyik Flieghauf Bence scifije egy földönkívüli kalandjairól. A másik pedig a 14 évvel ezelőtti leányfalui gázolás óta eltelt időt bemutató Gingko című forgatókönyv, amely a kicsik emlékére ültetett fáról kapta a nevét.

Mindkét család belerokkant

A film szerint az azóta csak ír gázolóként emlegetett és rövid magyar kitérő után a büntetését Írországban épp most letöltő üzletember családja éppúgy belerokkant a történtekbe, mint a két kisgyermekét egy pillanat alatt elveszítő leányfalui házaspár. Az alkotás párhuzamosan láttatja majd, hogyan élték át a hosszú éveken át tartó jogi- és médiaháborút, hogyan működött a bűntudat, az önfelmentés, a menekülés ösztöne és mit jelentett a gyermekeit elvesztő apa küzdelme az igazságszolgáltatásért.

Összeszokott alkotók

A Gingko forgatókönyvét az alkotók a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették. A játékfilm rendezői: az eddig producerként ismert Mécs Mónika (Csak a szél, a Csicska, a Konyec, a Pánik) és Rohonyi Gábor rendező (Konyec). Az Inforg-M&M Film gyártásában készülő film producere Muhi András és Mesterházy Ernő, forgatókönyvírója pedig Dési András és Móray Gábor.

Filmes tragédiák

A filmet két nyelven, magyarul és angolul akarják leforgatni. Az utóbbi évek hazai tragédiáit feldolgozó filmek sora folytatóhat ezzel az alkotással, nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy Szita Bence meggyilkolásának történetét is készülnek megfilmesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik