Belföld

Végzetes injekciót kapott egy kislány Szegeden

fecskendő (fecskendő)
fecskendő (fecskendő)

Rossz helyre fecskendezték be egy gyógyszert, ez vezetett egy rákos gyermek halálához a szegedi klinikán az Origo birtokába jutott vádirat szerint.

Korábban a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője is tájékoztatott az esetről. A dokumentumban az áll, hogy a kislány szokásos heti kezelésére érkezett az intézménybe, ami azt jelentette, hogy fecskendővel négy különböző gyógyszert kellett beadni neki. Ebből három gerincbe adandó, egymáshoz kapcsolódó gyógyszermix, míg a negyedik egy vénába adandó rákgyógyszer volt.

A szobában két orvos is volt, egyikük a terápiás tervet készítette, a másik a jóváhagyó orvos volt, vagyis mindketten ismerték a lány kórtörténetét. Jelen volt egy orvostanhallgató is, akit az egyik doktor arra kért, hogy asszisztáljon a gyógyszereket beadó kollégájuknak.

A diák közölte, hogy soha nem csinált még ilyet, ezért kérésére az orvos elmondta, milyen gyógyszerek láthatók a tálcán, amelyet egy ápoló vitt be a szobába. Azt is elmondta, milyen sorrendben kell az injekciókat beadni, arra azonban elfelejtett kitérni, hogy az egyiket nem a gerincbe, hanem a vénába kell juttatni.

A kommunikációs hibát az is tetézte, hogy a beszúró orvos csak a kezébe adott első fecskendőn olvasta el a feliratot, és mindegyik gyógyszert a kislány gerincébe adta be. A másik orvos csak a negyedik gerincszúrás közben figyelmeztette őt, hogy ez már a negyedik fecskendő, ekkor vált világossá számukra, hogy mi történt.

Azonnal hívták a főorvost, és az ő utasításai alapján próbálták helyrehozni a hibát különböző gyógyszerekkel, majd az intenzív osztályra vitték megfigyelésre a kislányt, de már nem tudtak rajta segíteni. A gyerek görcsrohamokat kapott, majd kómába esett és elhunyt.

A lány halálát a vádirat szerint egyértelműen a gerincvelőbe adott, így az agyba is eljutó és ott végzetes rombolást végző gyógyszer okozta.

A dokumentum azt állítja, az egyik orvos abban hibázott, hogy a felkészületlen orvostanhallgatót feladatokkal bízta meg, aztán pedig nem járt el megfelelő gondossággal. A másik, az injekciókat beadó orvos ellen is az a vád, hogy nem járt el megfelelő gondossággal, pedig elég lett volna elolvasnia a kezébe kerülő fecskendők feliratát. Az injekciókat hozó ápoló is hibázott azzal, hogy nem külön tálcára tette a szereket – áll a vádiratban.

Az ügyészség mindhármukat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlanság vétségével vádolja, és felfüggesztett fogházbüntetést javasol – olvasható az Origón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik