Belföld

Orbán: apám egy erőszakos ember

Orbán 25 évvel korábban arról beszélt, hogy apja annyira elverte, amikor el akart menni egy rendezvényre, hogy nem tudott másnap felkelni – derül ki a Fekete Doboz Alapítvány felvételéből.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a verés előtt hergelték egymást, azzal, hogy ő ragaszkodott ahhoz, hogy elmenjen, majd „az erősebb győzött. Emlékszem, hogy nagyon utáltam ebben az időben az öregemet” – vallotta be Orbán, aki arról is beszélt, hogy apja, Orbán Győző  milyen erőszakos ember volt.

A videó leírásából kiderül, hogy azt Vági Gábor és Jávor István készítette, a Fekete Doboz Alapítvány színeiben. A felvétel elején 1988-as áprilisi dátum szerepel, helyszínként pedig a Bibó István Szakkollégium, a beszélgetés közben azonban 1989-es évszámot írtak.

A mai miniszterelnök akkoriban még csak a focikarrierjére készült és nem tanult sokat. Nem tartotta igazán tehetségesnek magát, és kegyetlen magával szemben.

A KISZ-beli múltjáról elárulta, hogy nagyon aktív volt. Természetes volt számára, hogy aktív úttörő múltja után büszke volt, hogy felvették a KISZ-be. Kiváló úttörőként nem kellett Kilián-próbát tennie. Azon volt, hogy jó KISZ-életet csináljanak.

Egyre komolyabb formát öltött az a baráti társaság, ahonnan ő kilógott, mert egy „kulturálatlanságból” jött, ugyanis a szülei egy alkalmazotti kört testesítettek meg, amely a Fidesz mai vezére szerint sem parasztim, sem munkás, sem polgári nem volt.

A baráti társaságuk aztán átalakult önképző körré. Volt egy idősebb srác, aki idősebb volt „a Simicska Lajos. Ő is volt a legokosabb közöttünk” – mondta.

Bár látta, hogy a politika átalakul, és talán már a politikai szerepvállalásra is készült, de igazán szeretett volna elmélyülni a tanulmányaiban és végül egyetemen tanárként államelméletet kívánt tanítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik