Belföld

Kölcseyre emlékezünk

A Himnusz születésének évfordulóját ünneplik ezen a héten országszerte, így Győrben is.

1823-ban szatmárcsekei magányában írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A költeményt január 22-én véglegesítette a költő, 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A jeles évfordulóhoz Győrben egy programsorozat kötődik, idén a hagyományokat folytatva, a Magyar Kultúra Hetéhez szinte az összes kulturális intézmény csatlakozott a megyeszékhelyen.

Hétfőn a Kölcsey Ferenc Általános Iskola kismegyeri tagintézmény diákjai indították el a hét programjait. „Nagyon büszkék vagyunk a névadónkra, így fontosnak tartjuk, hogy minden évben emlékezzünk rá. A gyerekek nem fognak unatkozni a következő napokban, hiszen különböző versenyeken mérhetik össze tudásukat, de a diákok munkáiból kiállítás is nyílik majd. A győri a Győr környéki gyerekek mellett vendégül látjuk testvériskolánk tanulóit Nagymegyerről” – mesélte a Győr24-nek Jámbor László, az intézmény igazgatója.

A megnyitó koszorúzással zárult, ahol a gyerekek és az iskola vezetősége mellett, az önkormányzat nevében Simon Róbert Balázs helyezte el az emlékezés virágait a kismegyeri intézmény előtt. „Úgy gondolom, hogy a nemzeti összetartozás legfontosabb pillére a magyar kultúra, ezen belül is a magyar nyelv, hiszen úgy tartjuk, hogy nyelvében él a nemzet. Annak köszönheti a magyarság több ezer éves fennmaradását, hogy a nyelvünk megmaradt, ezt viszont ápolnunk kell. Ennek egy kitűnő lehetősége a Magyar Kultúra Napja és ezzel párhuzamosan a Magyar Kultúra Hete” – árulta el az alpolgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik