Belföld

Az utóbbi 50 év legrosszabb termése fűszerpaprikából

A hazai paprikatermést megtizedelte a tavaly októberi fagy, így az egyik legrosszabb termést aratták év végén. Kínából, Bulgáriából hozott paprika lesz a polcokon.

A tavalyi időjárás miatt, a fűszerpaprika jelentős részét nem tudták betakarítani, van ahol 50 százalékos hiányt várnak. A márciusi hó végett a tavaszi vetés elhúzódott, a túlságosan forró nyár pedig tett róla, hogy elszáradjon a termés. Amennyi paprika maradt, annak nem tett jót a korai, októberi fagy. Így is egyre több a külföldi, olcsó fűszerőrlemény, ezért is nehéz fenntartania magukat a hazai termelőknek.

Tudta, hogy:

A németek kedvenc chipsén is magyar paprika van

Szegedi fűszerpaprikával ízesít a Nestlé

Egy termesztő szerint, nagyon nehéz nyereségesnek lenni, pedig az itthoni termelők is próbálják lenyomni az árakat, amennyire csak lehet. A PaprikaMolnár Bulgáriából és Szerbiából, leginkább a magyarok lakta vajdasági területekről származó paprika értékesítésével – is – foglalkozik, de országos szinten spanyol és ázsiai őrlemény kerül a hazai polcokra, melyre az idén még nagyobb szükség lesz. Egyes termelők azt állítják, hogy az elmúlt ötven évben nem volt a mostanihoz hasonló rossz termés.

Több lesz a kínai paprika

“Kína sivatagos, nyugati részén ujgur rokonaink foglalkoznak a paprikatermesztéssel. Az ottani időjárásnak köszönhetően egy évben kétszer is tud termést lehozni a növény, rendkívül sok a napsütés és az átlagos hőösszeg is magas. Az eltérő talajösszetétel és éghajlat teljesen más ízt ad az ottani termésnek, színe sötétvörös, íze pedig kesernyés. A magyar paprika megszokott, kellemesen édes ízét annak köszönhetjük, hogy a bennük lévő természetes cukrok az enyhe ősz miatt nem tudnak olyan gyorsan lebomlani” – mondta egy kereskedő a szegedma.hu-nak. A hazai termelők egyszerűen nem bírnak versenyezni az olcsó külföldi importtal, pedig akár jelentős exportcikke is lehetne a fűszerpaprika az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik