Belföld

Simán rábólintott az MSZP-választmány a listára

ellenzéki megállapodás (mesterházy attila, gyurcsány ferenc, bajnai gordon, fodor gábor, )
ellenzéki megállapodás (mesterházy attila, gyurcsány ferenc, bajnai gordon, fodor gábor, )

Egyhangúlag támogatta a szocialisták választmánya a baloldali ellenzéki pártok kedden megkötött választási megállapodását.

Botka László választmányi elnök a testület szombati budapesti ülése után elmondta: Mesterházy Attila pártelnök beszámolója után ellenszavazat nélkül hagyták jóvá a közös jelölt- és listaállítást.

A választmány ugyancsak egyhangúlag azt javasolta az MSZP kongresszusának, hogy jövő szombaton Mesterházy Attilát válassza miniszterelnök-jelöltté.

Botka a második MSZP-s a közös listán

Döntöttek arról is, hogy a szocialista politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepelnek az ellenzék közös listáján. Vagyis az összefogásban részt vevő pártok vezetői mögött Botka László lesz a hatodik, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a hetedik, Gúr Nándor alelnök a nyolcadik, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a kilencedik, Molnár Zsolt kampányfőnök pedig a tizedik.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A baloldali ellenzéki pártok vezetői kedden jelentették be, hogy megállapodtak a közös lista- és jelöltállításról. Mesterházy Attilát a listán Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követi.

A lista első hatvan helyéből 42-t az MSZP, 9-et az Együtt-PM, 6-ot a DK, 3-at a Magyar Liberális Párt tölthet be. A 106 egyéni választókerületből 71 jut a szocialistáknak, 22 az Együtt-PM-nek és 13 a Demokratikus Koalíciónak.

Minden logó ott lesz a plakátokon

Mesterházy Attila az MTI kérdésére elmondta: a választási plakátokon és a szavazólapon az összefogásban részt vevő pártok mindegyikének neve és logója szerepel majd, közös lista esetén ez követelmény, és politikai értelemben is hasznos, mert mindenki megtalálja kedvelt pártja emblémáját a szóró- és a szavazólapokon is. Ez azonban nem zárja ki – folytatta -, hogy a napi kommunikációjukban lesz egy rövidebb, könnyen beazonosítható elnevezése a közös listának, ám erről még nem döntöttek. A pártelnök azt is bejelentette: két új szóvivő, Budai Bernadett és Veres Gábor segíti az MSZP kampányát.

Mesterházy Attila egy kérdésre válaszolva – amely az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti nézetkülönbségeket firtatta – arról beszélt: a programegyeztetést már tavaly januárban elkezdték, a vitás kérdéseket rendezték, és Gyurcsány Ferenc is utalt rá, hogy ezeket nem hozza fel a kampányban. Emellett koalíciós kormányzásra készülnek, így azt is meghatározták – mondta -, hogy szakpolitikai kérdésekben a többség dönt, tehát a szocialista párt szava kellő súllyal esik majd latba. Ugyancsak kérdésre azt mondta, nem negatív kampányra készülnek, de természetes, hogy a kormányzati alternatíva megjelölése mellett az Orbán-kormány tevékenységét is keményen kritizálják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik