Belföld

Miért lett kék az újszegedi templom tornya?

Ledek világítják meg az órát, amely nemsokára ütni is fog.

Sokaknak feltűnt, hogy estefelé -ez télen már 5 órakor bekövetkezik- furcsa, új kék “csillag” jelent meg a Belvárosi híd újszegedi hídfőjénél. Közelebb érve azonban látszik, hogy Torontál téren álló Szent Erzsébet templom toronyórái kaptak új, kék világítást a korábbi fehér helyett.


fotó: sajtolista.hu

A környéken élőket megosztja a karácsony óta üzembe helyezett világítás. Sokaknak ugyanis nem tetszik, mások pedig a templomóráknál szokatlan szín miatt nehezen tudják csak leolvasni a pontos időt.

Thorday Attila a templom plébánosa a Szeged24 kérdésére elmondta, valóban magújult a toronyóra világítása, mely az energiatakarékosság miatt most már LEDekkel történik. Neki tetszik a kék fény, azonban nem tudja, miért választotta éppen ezt a színt a villanyszerelő.


fotó:sajtolista.hu

További felújítások is folyamatban vannak a toronyban, mondta a plébános. Megjavították ugyanis magát az óraszerkezetet, mely most már megbízhatóan, pontosan mutatja az időt. Vagy 20 éve nem múködik a torony harmadik, lélekharangja sem, melyen most dolgoznak a mesterek. A munka befejezését január végére ígérik, ekkortól -ahogy az egy rendes templomtoronytól elvárható- minden negyed, fél és egész órában ütni is fog a szerkezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik