Belföld

Bárki tehet javaslatot, mire költsön Matolcsy 30 milliárdot

matolcsy (matolcsy)
matolcsy (matolcsy)

Az MNB a következő években ennyiért venne vissza műkincseket. 2018 végig terveznek.

A Magyar Nemzeti Bank úgynevezett Értéktár programjára 2018. december 31-ig 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretösszeget határoztak meg. A cél a különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarországnak. A jegybank – más központi bankok műkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan – lépéseket tesz azért, hogy felkutassa és gyűjtemény formájában megőrizze a kiemelkedő műkincseket. Ezzel kulturális értelemben gazdagítja az országot – tudatták.

Az MNB olyan gyűjteményt szeretne létrehozni, amely hosszú távon is értékálló befektetés, egyben kézzel fogható gyarapodást jelent az országnak. A jegybank társadalmi felelősségvállalásával összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így jogszabályi és pénzügyi lehetőségein belül társadalmi-közösségi befektetéssel támogatja azon ügyeket, amelyek vállalt céljaihoz kapcsolódnak.

A jegybank fontosnak tekinti, hogy lehetőségeihez mérten össztársadalmi jelentőségű ügyeket támogasson, feladatának tartja a nemzeti kultúra támogatását is. A program koordinálására és a visszavásárlandó műkincsek meghatározására a jegybank műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból tanácsadó testületet hoz létre. E testület működése szavatolhatja a minél nagyobb átláthatóságot, a program kitűzött céljainak biztonságos elérését. Ezenkívül az MNB lehetőséget akar nyújtani minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgárnak, hogy javaslatot fogalmazzon meg az ország szempontjából fontos műkincsek visszavásárlására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik