Belföld

“Apróhirdetésben” keresnek oligarchát, fideszes rokont

"Figyelem! Fideszes családtag, haver és oligarcha kerestetik! Jelige: maradt még néhány hektár állami föld" - olvasható a Jobbik honlapján. Az államtitkár visszavágott a bírálóknak.

A Fidesz-kormány a választások előtti hajrában igyekszik minden állami vagyont átjátszani sajátjainak. Nem telik el nap, hogy ne derülne ki, az Orbán-kormány miként herdálja el a nemzet vagyonát. Lázár János nagybátyja után Patkós Lajos mezőtúri fideszes képviselő közeli hozzátartozója tarolt a földpályázatokon – írta a furcsa hirdetés mellé Magyar Zoltán.


Az apróhirdetés a jobbik.hu-ról

A Jobbik képviselője szerint Patkós tagja a helyi „földosztó” bizottságnak, egyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei agrárkamara alelnöke is. Szintén fideszes halászta el a földet a helyiek elől Gyomaendrődön, ahol – bizonyára véletlenül – Besenczy Zoltán szarvasi fideszes alpolgármester fia lett a nyertes.

A kisemmizett, tönkretett és csúnyán átvert helyben élő pályázók, a valódi gazdák joggal vannak elkeseredve. A Jobbik megerősíti korábbi ígéretét: minden hektárt visszaszerez a fideszes rokonoktól és oligarcháktól, és a földeket egy átlátható, tisztességes pályázat keretében a helyben élő gazdacsaládok kapják meg – tudatta Magyar Zoltán képviselő.

Politikai támadások a Földet a gazdáknak program ellen

A Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára azt mondta: több hírportálon is jelentek meg olyan tudósítások, amelyek nem arról szólnak, hogy nem gazdálkodók nyerték az állami földek haszonbérletét, vagy hogy nem nyertek egyáltalán, hanem általában azzal foglalkoznak, hogy kik nyertek és miért éppen ők. Bitay Márton példaként említette a somogyi gazdálkodó esetét, aki szürke marhákat tart, de nem nyert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park pályázatán, majd az államtitkár szerint “cinikus módon” felajánlotta az állatokat azoknak, akik a pályázaton nyertek.

Az államtitkár több példát is hozott arra, hogy bármilyen döntést hoznak a pályázatokat elbírálók – például a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), vagy a nemzeti parkok -, arról “minden áron be kell bizonyítani, hogy rossz”. Az államtitkár, megjegyezte: erről sokan “saját pecsenyéjüket sütögetve próbálják az embereket meggyőzni”. Hangsúlyozta: míg 2010 előtt nem volt hasonló program, és több ezer hektáros mamutbirtokok voltak, most egy-egy gazda átlagosan 25 hektár körüli szántót, és mintegy 60 hektárnyi legelőt nyer el egy-egy pályázaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik