Belföld

Újabb milliárdokat vállal át az állam Szeged adósságából

nemeth-laszlone(1)(960x640).jpg (németh lászlóné, )
nemeth-laszlone(1)(960x640).jpg (németh lászlóné, )

Csongrád megye 5 ezer fő feletti településeitől február végéig 16 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a szegedi Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatóján jelentete be, hogy a szegedi önkormányzat korábbi adósságának felét, 14 milliárd forintot vállal át a kormány, a teher másik részét pedig már tavaly rendezte a kabinet.

A miniszter megjegyezte, hogy a február végéig lezáruló önkormányzati adósságkonszolidáció során feltehetően a szegedi az egyetlen olyan sajtótájékoztató, amelyen az adott település polgármestere, illetve a hivatal képviselői nem vesznek részt. Arról nem esett szó, miért a városi Fidesz-irodában jelentette be a hírt a tárca vezetője.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2010-re az önkormányzati szektor adósságállománya meghaladta az 1200 milliárd forintot, ez éves szinten 150 milliárd forintos törlesztési kötelezettséggel járt a települések számára. A négy lépcsőben lezajlott adósságkonszolidáció során ezektől a terhektől az állam megszabadította az önkormányzatokat, amelyektől azt várja, hogy intenzíven kapcsolódjanak be a helyi gazdaságfejlesztésbe – tette hozzá.

Szeged esetében a legfontosabb fejlesztés az ELI lézerközpont, az unió tudományos nagyberuházása, amelynek a megvalósításához minden szükséges forrást biztosít a kormány – közölte a fejlesztési tárca vezetője.

Németh Lászlóné elmondta, támogatja az önkormányzatoknak azt a kérését, hogy kiemelt övezetté minősítsék a Szeged-Hódmezővásárhely tengelyt, segítve ezzel a tudományos kutatóközponthoz kapcsolódó cégek betelepülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik