Belföld

Paks miatt duplájára nő az áram ára?

Paksi atomerőmű (paksi atomerőmű)
Paksi atomerőmű (paksi atomerőmű)

A jelenlegi áramár mellett 2080-ra 109 milliárd forint veszteséggel zárul az újratöltött paksi atomkaland. Szabó Rebeka szerint.

Orbán nem mérlegeli a kockázatokat, és azt reméli, „el tudja sunnyogni a lényeget, ezt a beruházást is el tudja adni szépen bombaüzletnek álcázva” – állítja mai, Népszavazással Orbán atomtámadása ellen című blogbejegyzésében a PM-es Szabó Rebeka.

A politikus úgy véli, Paks bővítése kizárólag az orosz hitelezőnek és az erőművet építő Roszatomnak lesz üzlet, valamint a munkálatokban Szabó Rebeka szerint nyilvánvalóan részt vevő Közgépnek. „A jelenlegi államadósságunk kb 13 %-át készülünk éppen vidáman felvenni kölcsönbe” – írja a politikus.

33 forint

Szabó Rebeka szerint a rossz beruházás árát a hazai áramfogyasztók fogják megfizetni. „Hiába ismételgeti Lázár államtitkár úr, hogy az atomenergia előállítása olcsó – na persze, csak előbb fel kell hozzá építeni egy bődületesen drága erőművet.” A politikus idézi az IDEA elemzését: „A feltételezett beruházási összeg kamatterhe több száz milliárd forintra rúgna, amelynek kitermelése egészen biztosan nem menne a mostani árszinten, még a mostani dupláját váró prognózis is túlzottan alulbecsültnek tűnik (figyelembe véve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi árbevételadatait). A Corvinus Egyetemen működő, Kaderják Péter volt energiahivatali elnök vezette Regionális Energetikai Kutatóközpont (REKK) 750 esetet figyelembe vevő modellszámítása szerint egy reális, 10 százalékos nyereségelvárás és kilowattóránként 27 forintos termelői áramár mellett a projekt 2080-ra 109 milliárd forint veszteséggel zárul, ennek elkerülése érdekében hosszú távon 32-33 forintos áramárra lenne szükség (ami a mostani szint több mint kétszerese).”


Fotó: Neményi Márton

Blogján Szabó Rebeka arra a következtetésre jut, hogy „Orbán éppen kiszolgáltatja Magyarországot az orosz érdekeknek, és igyekszik elrejteni, hogy kinek és milyen valós érdeke fűződik ehhez”. Úgy tartja: „Az ismeretlen feltételekkel kötött egyezség érvénytelen, azt a következő kormánynak fel kell mondania! Az eddig elmaradt vizsgálatok eredményének ismeretében pedig szakmai, társadalmi és politikai vitát kell lefolytatni az atomerőmű-bővítés kérdéséről. A vita során pedig végre arról is beszélni kell, hogy egy új Paks-blokkra fordítandó pénzösszegből milyen fejlesztéseket érhetnénk el a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság területén, hiszen ez az, amire biztonságosan és valódi energiafüggetlenséget garantálva alapozni lehetne hazánk energiaellátását. Tényleg, gondoljunk már bele: Németország nem éppen az irracionális lila ködös álmokról ismert, mégis nekiláttak, hogy 2022-ig kivezessék az atomenergia használatát – mi meg pont most építünk orosz pénzből új blokkokat??”

Hadd szóljon már bele!

Szabó Rebeka – a Medián egy 2011 szeptemberében készült felmérését mérvadónak tartva – kijelenti, hogy a magyarok közel kétharmada sem új atomerőmű építését, sem a paksi élettartamának meghosszabbítását nem támogatja. A PM erre alapozva parlamenti vitanapot és népszavazást kezdeményez, „hadd szóljon már bele a lakosság, mire költik az ország GDP-jének tíz százalékát”.

Villámgyorsan jóváhagyatják

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön bejelentette, hogy jövő szerdán tárgyalja a kormány a paksi erőmű megújításáról szóló orosz-magyar nemzetközi megállapodást, amelyet a rá következő héten már a parlament elé is terjesztenek.

Lázár hangsúlyozta, hogy az elkövetkező évtizedekben is a paksi erőművel érhető el a legolcsóbb áram, és a bővítéssel Magyarország növelni fogja energiafüggetlenségét. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár tájékoztatott arról is, hogy Brüsszel nem emelt kifogást a szerződés ellen. Közölte: az orosz hitel nem vállalati jellegű, és a piacinál kedvezőbb kamatozású és nem épül be az áram árába.

A poltikus elmondta azt is, hogy a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat kifejezetten jó áron építi az új blokkokat. Ha a cég megkezdi az új reaktorok építését, megtenderezteti majd az eljárás minden lépését – tette hozzá.

Lázár János kedden is nyilatkozott az orosz-magyar atommegállapodásról. Akkor úgy fogalmazott, hogy a két ország viszonya: “Egyre jobban működő érdekházasság, ami egyre magasabb élvezetet jelent mindenkinek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik