Belföld

Nyugodtan kapaszkodhatunk a szegedi trolikon

Higiénikusabbak lesznek a szegedi trolik és villamosok - jelentették be a helyi tömegközlekedési cég vezetői.

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetője elmondta: Az egyetemmel közös projektjükben a fogódzkodókat és oldalfalakat titánium oxiddal dörzsölik át, a textilülések felületét pedig nanoezüstös oldattal fújják be, ezzel megelőzve a betegségek terjedését. A megoldás több hónapig is tartós lehet, egy esetleges influenzajárvány ideje alatt azonban biztosan kitart majd – írja a szegedma.hu.

Naponta 50 ezer utas használja a szegedi tömegközlekedés járműveit, csak az 1-es villamos vonalán napi 33 ezer ember fordul meg. Járványidőszakban – mint ahogyan a közelgő influenzajárványban is – az olykor zsúfolt buszokon és villamosokon adják-veszik egymástól a betegségeket az utasok.

Az innovációs adóból 1,5 millió forint jutott a fejlesztésre, majd további 2,5 millióból gazdálkodták ki azt az indulócsomagot, ami 300 liter nanoezüstöt és a 60 liter titánium-oxid-oldatot tartalmaz. „Több tízszeresen térül meg a beruházás, ha elérjük a kívánt hatást. Szerintem ennél hatékonyabb beruházást nehéz eszközölni, nem kell hozzá sok pénz, viszont óriási eredményt tudunk elérni az utasok érdekében” – zárta a sajtótájékoztatót az ügyvezető igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik