Belföld

Két Bessenyei-díjas lesz az idén

A Magyar Kultúra Napjára és hetére Vásárhelyen több programmal is készülnek.

Nemcsak január 22-re, de annak hetére is sokszínű programokat terveznek Vásárhelyen mondta el csütörtökön dr. Kószó Péter alpolgármester és Gajdán Bálint a BFMK vezetője.

Már a hétfő is a kultúra jegyében indul, a Vásárhelyi Esték soron következő előadását is a Városi Könyvtárban rendezik meg. 22-én szerdán az Emlékpontban rendhagyó órát tart Simon Ferenc, de könyvtárban is tartanak programokat. Ezekkel a fiatalság kultúrához való közelítése a cél.

A BFMK-ban, a néhai közársasági elnök özvegye, Mádl Dalma asszony szervezésében nyílik kiállítás a világhírű halasi csipkékből. Erre az alkalomra még egy hagyományos módon csipkét verő nénit is elhívtak, így mindenki saját szemével is láthatja a Hungarikum készítését.

15 órátl Díszközgyűlést tartanak a Városházán, ahol átadják az idei Bessenyei Ferenc művészeti díjakat. Csoport idén nem, ellenben két személy is kitüntetésben részesül. Az egyik díjazott Széles Anna nagyváradi születésű színművész, akit számtalan színpadi szerepe mellett a Rózsa Sándor, az Ábel a rengetegben, és a Julianus barát című filmekben is láthattunk, de feltűnt a Szeress most-ban is. A másik kitüntetést Steiner Béla, nyugalmazott zenepedagógus, zeneszerző kapja, akit talán nincs is olyan vásárhelyi aki ne ismerne. Steiner Béla több mint 50 éve pályafutása során meghatározó erővel alapozta meg nemcsak a város, de a megye zenei, zenepedagógiai életét.

Délutánra is marad program, a Galériában megnyílik Sonkodi Rita festőművész kiállítása, míg a BFMK-ban Bálint András Kossuth és Jászai díjas színművész, a Radnóti Színház direktorának irodalmi estjét rendezik. A előadásra a belépés ingyenes, de jegyigénylésre kérik az érdeklődőket a művelődési ház recepcióján.

Az ünnepi rendezvénysorozat a Kerámia szimpóziumok válogatott műveit felvonultató kiállítással zárul vasárnap délben a Tornyai János Múzeumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik