Belföld

Századvég: a többségnek nem kell Gyurcsány

Gyurcsany-es-Mesterhazy(210x140)(1).jpg (gyurcsány ferenc, mesterházy attila, )
Gyurcsany-es-Mesterhazy(210x140)(1).jpg (gyurcsány ferenc, mesterházy attila, )

A megkérdezettek csaknem kétharmada hátránynak tartja a volt kormányfő szerepeltetését a szerveződő baloldali szövetségnél. Azt csak 24 százalék ítéli előnyösnek – írja a Századvég felmérése alapján a hvg.hu.

A magyar választók többsége egyértelműen hátrányosnak tartja Gyurcsány Ferenc beemelését az új baloldali szövetségbe – derült ki a Századvég országos adatfelvételéből. A megkérdezettek 72 százaléka nem is szavazna olyan közös listára, amelyen a volt miniszterelnök is szerepel.

A kutatás szerint a megkérdezettek közel kétharmada (64 százalék) hátrányosnak tartja a szerveződő baloldali szövetség számára Gyurcsány Ferenc szerepeltetését, mindössze 24 százalék ítéli előnyösnek. A megkérdezettek 64 százalékának véleménye szerint Gyurcsány Ferenc gyengíti a szerveződő baloldali együttműködést, 28 százalékuk úgy látja, inkább erősíti. A baloldali választók körében ez az arány 50, illetve 48 – azaz minden második baloldali szerint a Demokratikus Koalíció elnöke inkább gyengíti, mint erősíti a formálódó szövetséget.

A magyar választók 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmiképpen sem szavazna egy olyan baloldali koalícióra, amelyben a volt kormányfő is szerepet kap. A Századvég január 10-e és 12-e között végezte ezerfős, telefonos közvélemény-kutatását.

A sorrend: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor

AZ Együtt-PM végül enged és belemegy abba, hogy Gyurcsány Ferenc legyen a közös ellenzéki lista harmadik helyén – írta az Index. Értesülése szerint így fog kinézni a baloldali ellenzék közös listájának sorrendje: 1. Mesterházy Attila, 2. Bajnai Gordon, 3. Gyurcsány Ferenc.  Fodor miatt Szabó Tímea PM-társelnök az 5. helyre szorul.

Korábban arról írtunk, hogy kérdésessé vált Bajnai Gordon szerepe. Lapinformációk szerint ugyanis a volt miniszterelnök fontolóra vette, hogy bár aláírja a megállapodást és részt vesz a kampányban, a parlamentbe nem ül be. Közben a liberális SZEMA felbontja az Együtt-PM-mel kötött megállapodást. Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért vezetője szerint a két fél közötti megállapodás „okafogyottá és ezzel semmissé vált”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik