Belföld

Pelczné Gáll Ildikó: Ez nem Sztahanov-verseny

Pelczné Gáll Ildikó (Pelczné Gáll Ildikó)
Pelczné Gáll Ildikó (Pelczné Gáll Ildikó)

Nők estek egymásnak a hétvégén, ráadásul két EP-képviselő. A szocialista Gurmai Zita egy interjúban azt nyilatkozta, ha rajta állna, megszüntetné a kismamák munkavállalását segítő gyed extrát. Másnap visszavonta állítását, de a fideszes Pelczné Gáll Ildikót ez nem akadályozta meg abban, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezzen az anyák védelmében. Villáminterjú.

Nem abszurd egy mindenki által támogatott ügy mellett gyűjteni aláírást? Rohamra szólítja a sereget, de nincs senki odaát.

Ön úgy gondolja, hogy mindenki támogatja a gyed extrát?

Ezt mondják.

Gurmai Zita, a szocialisták nőtagozatának elnöke egy interjúban kétszer is határozottan kijelentette: ha hatalomra jutnak, eltörlik a gyed extrát.

Mi az a gyes? És a gyed?

A gyes a gyermek hároméves koráig járhat, összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege, ez jelenleg 28.500 forint, és járulékot vonnak belőle.

A gyed nagyobb összeg, ám a folyósítást megelőző két évben legalább 365 nap biztosítotti idő kell hozzá. Legföljebb a gyermek kétéves koráig jár, összege a bruttó átlagkereset 70 százaléka, maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ez 2014-ben bruttó 142.100 forint, amiből adót és járulékot vonnak.

Ha valaki nem jogosult gyed-re, akkor csak gyest kaphat a gyermek kétéves koráig. Ha valaki jogosult gyedre, akkor a gyermek kétéves koráig azt kapja, majd gyes-t a gyerek hároméves koráig.

Másnap meg azt mondta: félreértették szavait, semmi baja a gyed extrával.

A műsorvezetőnek konkrétan az volt hozzá a kérdése: ha kormányra kerül az MSZP, megszüntetik-e a gyed extrát. Gurmai Zita válasza: persze.

Meglehet, dekoncentrált volt a képviselő asszony. Vagy simán megváltoztatta az álláspontját. Nem az a lényeg, hogy most ő maga és a pártja is kiállt a gyed extra ellen?

Szerintem is tekintsünk el attól, mit és miért mondott Gurmai Zita. Nézzük a tényeket. Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is olyan döntések születtek, amikről korábban senki nem gondolta, hogy megvalósulnak: a gyes-t lerövidítették, a családi pótlékot megadóztatták. Egy korábbi szocialista kormány 1995-ben eltörölte a gyed-et, egy megint másik 2006-ban a családi adókedvezményeket vette el. Ezek komoly dolgok. Egyébként azt is mondták, nem lesz gázáremelés, aztán mégis lett, kétszeres, háromszoros.

Az meg hogy jön ide?

Úgy látom, ön azt védi, amit a szocialista képviselőtársaim mondanak. Én viszont a tényeket sorolom.

A gyed-extrához nem feltétlenül kapcsolódó tényeket.

A gyed-extráról beszélek, és komolyan gondolom, hogy a sorolt előzmények ismeretében veszélybe kerülhet ez a vívmány. Tegnap már szinte elhittem Gurmai Zitának, hogy mégiscsak támogatja a gyed-extrát, ám most olvasom a következő nyilatkozatát, amiben tárgyi tévedést ejtve azt állítja, hogy szocialista kormányok idején is lehetett dolgozni a gyed mellett.

Konkrétan azt mondja Gurmai Zita, hogy az MSZP 2006-ban már bevezette a gyes és a gyed melletti munkavállalás lehetőségét, amit Orbán 2011-ben megszüntetett, majd 2013-ban, belátva hibáját, visszaadott.

Ez tényszerűen nem igaz. Arra volt lehetőség, hogy a gyed-es kismama, ha dolgozni akart, visszament gyes-re, amellett munkát vállalhatott, és a gyerek hároméves koráig védelmet kapott. Most viszont az van, hogy a gyed mellett is visszamehet dolgozni, kapja a fizetését, és akkor sem marad ellátatlanul, ha netán nem találja meg a közös hangot a munkaadójával.


Pelczné Gáll Ildikó nemzetiszín szalaggal átkötött csokoládét mutat
Fotó: MTI / Beliczay László

Gurmai szerint igazságtalan, hogy az önök által elfogadott új Munka törvénykönyve nem akadályozza meg a három évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák kirúgását.

Gondoljuk már át a helyzetet! Egy éven át vár a munkaadó, hogy visszajöjjön dolgozni az édesanya, aki egy szakképzett, betanított, értelmes munkaerő, és aki miatt belső átcsoportosítást végzett a cég. Életszerű, hogy amikor az anya megérkezik, hirtelen egy nap után azt mondja neki, nincs rád szükség? De most olyanról dologról beszélünk, amiről nincsenek tapasztalataink, hiszen a napokban lépett életbe a rendszer. Ha majd tömegével fordulnak elő az ön által jelzett esetek, akkor persze abszolút újra kell gondolni a szisztémát. Én úgy általában is azt vallom, hogy a törvényeknek az életről kell szólniuk, és nem az elmélet gyarapításáról, különösen olyan területen, mint a nők, az édesanyák foglalkoztatása.

Miért fogott aláírásgyűjtésbe?

Mert szeretném tudni, hogy a kismamák és az édesanyák ugyanúgy gondolkodnak-e ebben a kérdésben, mint mi.

Hogy is volt?

2006-ban
Gyes: a szülő a gyermek egyéves koráig kereső tevékenységet nem folytathat, utána napi 8 órában is dolgozhat. Gyed: kizárólag szerzői díjas keresőtevékenység végezhető mellette.

2011-ben
Gyes: az anya a gyermek egyéves koráig nem folytathat kereső tevékenységet, a gyermek egyéves kora után legföljebb heti harminc órát, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Gyed: kizárólag szerzői díjas keresőtevékenység végezhető mellette.

2013-ban
Gyes: az anya a gyermek egyéves koráig nem folytathat kereső tevékenységet, a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. Gyed: kizárólag szerzői díjas keresőtevékenység végezhető mellette.

Melyik kismama ellenezné, hogy gyed mellett, ha akar, dolgozhasson? Nyilván lesznek aláírók.

Remélem, minél többen. Javaslom a szocialistáknak, írják alá ők is az íveket. Itt a lehetőség, legyenek élharcosai annak, hogy az ő szavazóik is sorakozzanak fel a kezdeményezésünk mellé. Én leszek a legboldogabb ember, ha bebizonyosodik, hogy Gurmai állítása csak elszólás volt.

Hány aláírást szeretne összegyűjteni?

Nem a darabszám a cél, hanem az, hogy az édesanyák érezzék: itt a pillanat, amikor róluk szólnak a dolgok, és ők mellé tudnak állni.

Mennyivel lesz beljebb a nemzet, ha ön összegyűjt tíz- húsz-, vagy akár ötvenezer aláírást?

Annyival, hogy tíz- húsz-, ötven-, százezer anya, apa úgy ítéli meg, hogy ez fontos ügy, és együtt gondolkodik velünk.

Hogyan gyűjtenek? Kitelepülnek, pultoznak?

Dehogy. Interneten és ívben gyűjtünk. Télen, hidegben sosem kérnék arra hölgyeket, hogy fagyoskodjanak odakint. Azt az időt fordítsák inkább a gyerekükre, legyenek otthon a családdal. Aki szeretné elérni az íveket, meg fogja találni a módját az aláírásnak. Ez nem Sztahanov-verseny, nem arról szól, hogy szeretnék két hét alatt kétszázezer aláírást összegyűjteni.

Csak egy körülbelüli számot mondjon.

Nem mondok. Majd akkor beszéljünk róla, ha befejeződik az akció.

Meddig tart?

Hamarosan kezdődik és április közepéig tart a kampányunk, majd akkor meglátjuk, mennyi gyűlt össze.

Önöké a kétharmad, és ha hinni lehet a közvélemény-kutatásoknak, simán győznek tavasszal is. Tényleg nem értem, mire ez az aláírásgyűjtés. Hacsak nem szimpla kampányfogás.

Van egy nagyon okos kijelentés, amit elfogadok, még ha nem is tőlem, tőlünk származik: nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. Nem hiszem, hogy az olyan kijelentések után, amiket a szocialisták tesznek, hátradőlhetünk. Végre elindultunk a gödörből, új irányt vett a gazdaságunk, növekvő pályára kerültünk, elismernek bennünket Brüsszelben, a környező országokban.


Fotó: MTI / Földi Imre

Akkor minek aláírást gyűjteni egy fantom ellen? Senki sem akarja elvenni a gyed extrát.

Miért kockázatos a gyed extra?

Cikkünkért katt az FN24-re!

Ön hisz a szocialistáknak, én meg nem hiszek nekik – ez köztünk a különbség.

Ilyen erővel bármi mellett vagy ellen gyűjthetne aláírást.

A túloldal és köztünk az a differencia, hogy mi úgy érezzük, ilyenkor nem a hátradőlés időszaka következik, hanem még több munkára sarkallnak bennünket az eredmények.

Az ön ötlete az aláírásgyűjtés, vagy központi döntésnek köszönhető az akció?

Természetesen egyeztettem.

Kivel? Orbán Viktorral? Habony Árpáddal? Vagy a kampányfőnökkel?

Gyürk András kampányfőnökkel, valamint a Fidesz nőtagozatának elnökségével. Határozottan kiállok a  gyed extra mellett, és kérem az édesanyákat: védjük meg a nekünk szóló vívmányokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik