Belföld

Megállapodást kötött a kormány és Leier

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a kormány a győri székhelyű Leier Hungária Kft.-vel. Az eseményen a magyar-osztrák gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Szijjártó Péter szerint a magyar kormány és az osztrák tulajdonú társaság a válság idején sok ponton egyező stratégiát választott, amikor a nehézségek dacára, a világgazdaság és a világpolitika gyors és alapvető változásai idején nem az “összehúzódzkodás”, hanem a fejlesztés és a bővítés útjára léptek. A válságra ugyanis úgy tekintettek, mint egy olyan lehetőségre, amelyből – a szükséges változtatások végrehajtása után – erősebben kerülhetnek ki, mint amilyen állapotban belejutottak – mondta.

2010-ben a kormány azt a célt tűzte ki, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja. A bátor stratégia bevált, az ország ma erősebb, mint a válság előtt volt, Magyarország ma jobban teljesít – fogalmazott.

Az államtitkár a magyar-osztrák gazdasági együttműködést kulcsfontosságúnak nevezte a magyar nemzetgazdaság sikere szempontjából.

A Leier a 37. vállalkozás, de az első osztrák tulajdonú társaság, amellyel stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány – mondta, hozzátéve: a megállapodások aláírása óta a másik 36 cég 650 milliárd forint új beruházást hozott Magyarországra, 5500 új munkahelyet teremtve ezzel.

Kiemelte, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások sikere döntő részben függ attól, képesek-e kapcsolódni nagy nemzetközi beszállítói rendszerekbe, márpedig az országban eddig mintegy 30 milliárd forintot befektető Leier-csoport beszerzéseinek 97 százaléka itteni cégektől származik, a társaság pedig az idén is bővíti magyarországi kapacitásait.

Komlós Andor, a Leier Hungária ügyvezetője szerint a megállapodással a kormány azt a három évtizedes, folyamatos építkezést ismeri el, amellyel a cégcsoport, a nyereséget évről-évre visszaforgatva, ezer embert foglalkoztató, komoly hazai beszállítói hálózatot kiépítő, kilenc gyárat üzemeltető gazdasági szereplővé vált.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere kiemelte: Győr a főváros után az ország második legerősebb gazdasági térsége, amihez arra is szükség volt, hogy vonzóvá tegyék a beruházások számára. Ennek példájaként említette az itt kialakított járműipari életpálya-modellt, valamint azt, hogy január elsejétől 2-ről 1,8 százalékra csökkent a városban az iparűzési adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik