Belföld

Földmutyi: Lázár részvényes a cégben, ami tarolt

lazar-janos(960x640)(1).jpg (lázár jános)
lazar-janos(960x640)(1).jpg (lázár jános)

Több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., és az ellenőrzése alá tartozó társaságok. A cég legnagyobb tulajdonosa Lázár János rokona - írta a hvg.hu. Lázár vagyonnyilatkozatából kiderül, nemcsak rokonának van köze a céghez, Lázár János is részvényes.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. és az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig összesen 1362 hektár föld használati jogát nyerték el, 27 pályázaton. A zrt. saját jogon 10 pályázattal 295 hektár földbérlethez jutott, de sikeresen pályázott a zrt. érdekeltségébe tartozó Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár földbérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton.

A zrt. fő tulajdonosa az államtitkár édesanyjának az unokatestvére, Gyapjas Károly. A cégnek 2001 és 2012 júliusa között maga Lázár is az igazgatósági tagja volt, a vagyonnyilatkozatában szereplő, tulajdonában lévő földeket (kb. 40 hektár) is a Gorzsai Zrt. műveli – derítette ki a hvg.hu.

Ám nemcsak ez a kapcsolat, vagyonnyilatkozata szerint a cégnek Lázár János részvényese, 2%-nyi részvényt birtokol. A vagyonnyilatkozat 2013 januárjában született, és mivel a kisrészvényeseket egyik online adatbázis sem tünteti fel, így az nem derül ki, hogy Lázár János azóta megvált-e részvényeitől. Ezzel kapcsolatban kerestük a Miniszterelnökséget, akik közölték: még mindig részvényes az államtitkár.

A cég egyébként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium adatbázisa alapján 2012-es eredménye után104 millió forint osztalékot fizetett ki, Lázárra ebből, ha az általános osztalékfizetési szabályokat követik, 2 millió forint jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik