Belföld

Klímakutató magyarázza a szokatlan időt

havazás (havazás)
havazás (havazás)

A mostani időjárás – a fogcsikorgató amerikai hideg és a nálunk tapasztalt enyhe tél sem tekinthető különlegesnek.

Egy, az Atlanti-óceán feletti, visszafelé forgó óriási ciklon most lelapátolja a hideg levegőt az Északi-sark felől Amerikának, a meleget pedig feltolja a szubtrópusok, trópusok felől Európának. Ha a ciklon vándorol, nemsokára nálunk lehet hideg – mondta a Magyar Televízióban Zágoni Miklós.

Az elmúlt két évtized leghidegebb “sarkköri légörvénye” uralkodott el hétfőn az Egyesült Államok keleti felében, kiterjedt területeken negatív rekord közelségű, dermesztő fagyot okozva. A Nagy-tavak környékén hétfőn a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, és a meteorológiai szolgálat szerint a szeles vidékeken mínusz 45-50 fokosnál is hidegebbnek érezhetik az emberek a hőmérsékletet.

A klímakutató azt mondja, a mostani időjárás – sem a fogcsikorgató amerikai hideg, sem a nálunk tapasztalt novemberi tél – nem tekinthető különlegesnek, korábbi feljegyzések is beszámolnak hasonló szélsőségekről. Zágoni Miklós a mostani jelenség kapcsán azt mondta, ha vándorló, a Földet szép lassan körüljáró ciklonról van szó, néhány hónap múlva mi kerülünk majd a hideg oldalra, és mondjuk, Moszkva kapja majd a meleget.

Szedi áldozatait az amerikai ítéletidő

Az Egyesült Államokban közben sorra dőlnek meg a hidegrekordok, a hatóságok összesítése szerint az ítéletidővel kapcsolatba hozható halálesetek száma 21-re nőtt. A napsütötte strandjairól ismert Hawaiiban is beköszöntött a tél, a Mauna Kea alvó vulkán tetején mínusz hét Celsius fokot mértek. A sarkvidéki légörvény okozta jégdermesztő hideg mintegy 190 millió embert érint országszerte, számos amerikai nagyvárosban maradtak zárva az iskolák.

Mi sem alhatunk nyugodtan

Idehaza közben nem várható időjárási front. Csütörtökön a magasabb légrétegekben kissé enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. A különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, álmatlanság, illetve vérnyomás-ingadozás. A sokfelé ködös, párás, átlagosnál enyhébb idő kedvező körülményeket teremt a kórokozók szaporodásához, a fertőző betegségek könnyebben terjedhetnek. A párás levegő fokozott megterhelést jelenthet a légúti megbetegedésekben szenvedőknek is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik