Belföld

Ezek a nevek büntetnek

Frissült a magyar utónév szótár.Vigyázat, egy rossz választással megpecsételhetjük a gyerek sorsát.

Az MTA Nyelvtudományi intézete legutóbb december elején frissítette az anyakönyvi bejegyzésre alkalmas keresztnevek listáját. Az összes eddig elfogadott és adható nevet nézve az az érzésünk, mintha idegen nyelvű szöveget olvasnánk. Egyébként nem rossz olvasmány, de tényleg sok benne a szereplő. A legutóbbi frissítéskor is került a listára – így a naptárakba – pár meghökkentő név.

Mi most tematikusan összeválogattunk nemcsak az újakat, de a legjobb eddigieket is.

Fiúk, akik megváltják a világot

Ha gyermekünk emberfeletti erővel születik, vagy katonai pályára szánjuk, bátran adjuk az Acél, Arzén, Bajnok, Bátor, Botos, Erős, Hadúr, Kos, Vitális nevet neki. Nem javasolt a Forró Acél és a Megyei Bajnok. Magyaros nevet is választhatunk, itt van egy pár: Balmaz, Bekény, Bérc, Sükösd, Csepel, Devecser, Pentele, Vadony (mint a Vadony Jani,) Kerecsen. Utóbbi a turulmadárra hajaz, a Csepel névvel pedig a néhai járműiparunkra is emlékezhetünk. Az erős és a magyaros név kategóriát kombózhatjuk is, akkor itt a Vérbulcsú. Kíváncsiak vagyunk a Farkas névvel mikor lesz valaki elégedetlen, hiszen akkor jöhet a Vérfarkas is.

Foci, film, zene

Szerintetek melyik a legbetegebb név?

Szeretjük az irodalmat, fiunk is fogja? Rendeltessük el sorsát egy író, vagy főhős nevének adásával, válasszunk az Anatol, Algernon, Bohumil, Dante, Godó (rá valószínű várni kell), Erneszt, Platón, Umbertó nevek közül. Harry Potter és Gyűrűk ura fanok bízhatnak benne, hogy kötelező olvasmány lesz kedvencük, akkor pedig milyen jó lesz ha gyermekük neve: Gandalf, Horáciusz, Lúciusz, Szíriusz vagy Rémusz.

Egzotikus, latinos névre vágyunk, amit brazil meccseken vagy szappanoperákban harsognak? Tessék: Andzseló, Dzsamal, Dzsúlió, Dzsínó, Flávió, Marcselló, Rikárdó, Szantiágó, Valentínó. Hogy fog ennek örülni Julio Cesar, Falvio Britattore, Marcello Mastroianni vagy Valentino Rossi.

Muzikális lesz a gyerek, vagy mi vagyunk azok, akkor íme nevek a zene világából: Abbás (mikor lesz vajon Boniemes?), Apostol, Aser (szerintünk Usher), Enrikó, Amadeusz, Engelbert, Oktáv, Osszián.

Hol van már a Gábor Gábor?

Máshol is vannak borult elmék

Történelem és vallás? Innen is választhatunk jobbnál jobb keresztnevet fiunknak: Agamemnon, Agenor, Arszlán, Diaz, Ciceró, Franklin, Gilgames, Hannibál (ráadásul rettegni is fognak tőle már a bölcsiben is), Kleofás, Kolumbusz, Krisna, Leonidász, Makabeus, Malakiás, Narcisszusz, Nelzon neveket is választhatjuk.

Közélet, politika, celebek és sorozatok? Íme egy kis kínálat: Anakin, Ángyán, Bakács, Baldvin, Bandó, Barta, Benke, Benkő, Enzó (a jele Ferrari lesz az oviban), Dagobert, Dalton, Kabos, Jávor, Hippolit, Morgan, Mateusz , Norisz, Nyikoláj, Semjén, Surány, Vulkán (egy pont Spock-tól), Zimány. Hol van már a Szomszédok Gábor Gáborja, mikor ezután jön a Barta Barta, Semjén Semjén, Benkő Benkő, vagy a Zimány Bakács…

Nagy Móka nem lesz vicces

Amit nem tudunk egyelőre hova tenni : Dezsider, Jukundusz, Melkisédek, Tonuzóba. Találtunk két nevet aminek lenne is értelme, de csak kiegészítve: ez a Manóhar és a Polikárp. Bár jobban belegondolva a Manóharc és a Polikárpit se túl értelmes.

Nem mintha fenti nevek jelentős része nem lenne büntetés, ezt tovább fokozhatjuk, ha fiunknak az Ajándok, Amondó, Árkád, Gida, Hubertusz, Jelek, Móka, Özséb nevek valamelyikét adjuk. Nem javasolt vezetéknévvel a Szarvas Gida, a Vadász Hubertusz, és Nagy Móka összetétel.

A lányok se maradanak ki

Filmekből, történelemből a lányneveknél is jócskán találunk párat, íme egy merítés:  Agrippína, Ariadné, Árven, Bellatrix, Cinderella, Eleanor (és tizennyolcadik születésnapján ki is engesztelhetjük egy GT Mustanggal), Euridiké, Gvendolin, Hófehérke, Madlen, Minerva, Petúnia.

Aranyos, ha egy kislány becézünk, de ha ki akarunk vele szúrni, adjunk neki olyan nevet ami már eleve becézett: Áldáska, Szederke, Tavaszka, Üdvöske, Őzike, Szörénke. 70 évesen majd ezt hallja a postástól: “- meghoztam a nyugdíjat Őzike néni!”

Virágok, fűszerek, madárkák, akár ilyen nevet is adhatunk egy pici lánynak: Áfonya, Babér, Barack, Berkenye, Borbolya, Eper, Fahéj, Galamb, Füzike, Csillagvirág, Gerle, Illangó (rejtély mikor maradt le a P betű), Kökény, Magnólia, Pintyőke, Tulipán, Tűzvirág, Zöldike, Cseresznye.

Ki ad olyan nevet hogy Orália vagy Kandida?

Az alábbi nevek pedig nehezen érhetők, de tényleg szintén női utónevek: Küllikki, Kalpavalli, Színes, Zseni, Della, Főbe, Immakuláta, Bazilia.

Amilyen nevet pedig sose adjuk kislányunknak: Biri (itt van a jó Biri néne!), Brunhilda (a legnagyobb ágyú volt), Evetke, Kandida, Orália, Valencia (főleg ha az apja Barca, vagy Real drukker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik