Belföld

My Fair Lady – új év, új musical

Emlekunnep-a-Vorosmarty-szinhazban(2)(1)(960x640).jpg (székesfehérvár, vörösmarty színház, kultúra)
Emlekunnep-a-Vorosmarty-szinhazban(2)(1)(960x640).jpg (székesfehérvár, vörösmarty színház, kultúra)

A George Bernard Shaw színművéből és Gabriel Pascal Pygmalion című filmjéből adaptált történet februárban a Vörösmarty Színházban indul hódító útjára.

„A tökéletes musicalt” – ahogy a kritika nevezte George Bernard Shaw híres darabját – Szikora János állítja színre Radnay Csilla és Hirtling István főszereplésével. Eliza Doolittle, a rikácsoló virágáruslány és Henry Higgins, a kellemetlen modorú fonetikaprofesszor Londonban botlanak egymásba. A mások beszélgetését folyamatosan jegyzetelő nyelvész kisebb szóváltásba kerül a lánnyal rémes kiejtése miatt. Mérgében könnyelmű kijelentést tesz: ha Eliza elsajátítaná a helyes beszédet, hat hónap alatt hercegnőt tudna faragni belőle.

A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér. A My Fair Lady világsikerének egyik titka a rendkívül jó zene. A musical slágerei a főhősnő, Eliza vágyairól árulkodnak, a történet a vágy teremtőerejéről szól – mutatta be a darabot az olvasópróbán Szikora János. A mi előadásunknak lesz egy sajátossága – tette hozzá a rendező. – Sok zenemű librettója elcsorbítja az eredeti történetet. Az ebből fakadó torzításokat, egyszerűsítéseket szeretném korrigálni anélkül, hogy az eredeti dramaturgia felborulna, visszanyúlva George Bernard Shaw prózájához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik