Belföld

MSZP: veszélyben az orvosképzés

mutos(960x640)(1).jpg (orvos, kórház, műtő, )
mutos(960x640)(1).jpg (orvos, kórház, műtő, )

A szocialista párt szerint a minőségi orvosképzést veszélyeztetné, ha leválasztanák és eltávolítanák a klinikákat az egyetemekről.

Az orvosképzés jövőjéért aggódik az MSZP. Az ellenzéki párt szerint az orvosképzést súlyosan veszélyeztető, az oktatás, a kutatás és a gyógyítás integrált rendszerét szétverő módosításokat csempésztek be az idei költségvetést megalapozó törvénycsomagba előzetes egyeztetés nélkül, feltehetően az egészségügyért felelős miniszter és államtitkár felett átnyúlva – írta Hiller István korábbi oktatási miniszter és Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter közös közleményben.

A politikusok kérdésként vetik fel, hogy vajon miért akarják leválasztani és eltávolítani a klinikákat az egyetemekről. “A külföldi hallgatók képzésének sokmilliárdos bevételére fáj a foguk? A kórházirányító mamutszervezet étvágyát kell kielégíteni? Vagy “csupán” az egyetemi autonómiát sokallják? A benyújtás körülményei egyértelművé teszik, hogy a Fidesz megtakarítási lehetőséget szimatol, és nem érdekli, hogy ez miként befolyásolja az orvosképzést és kutatást, nem utolsósorban a betegek gyógyítását” – fogalmaztak.

Szerintük a leválasztást szorgalmazó törekvés rendkívül kockázatos, a minőségi orvosképzést veszélyeztető elgondolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik