Belföld

Milliárdos áfacsalási ügyben emeltek vádat

áru (áru)
áru (áru)

Hét és fél milliárdos adócsalás miatt emelt vádat 21 ember ellen a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség - közölte a testület vezetője hétfőn az MTI-vel.

Takács Péter tájékoztatása szerint a vádlottak 2008 és 2011 között haszonszerzésre törekvő, csalárd számlázással foglalkozó bűnszervezetet működtettek, és “meg nem történt vagy belföldön megtörtént adásvételt a fuvarokmányokon és a számlákon hamisan uniós tagállamok közötti tranzakciónak feltüntetve”, illetve fiktív ügyletek utáni áfa levonásával okozták ezt a kárt.

A vádirat szerint ehhez a csoporthoz kapcsolódott annak a két, különösen jelentős kárt okozó csalással is vádolt győri kereskedőnek a ténykedése, akik abdai cégükben az áru “pörgetésével”, azaz a termékek fiktív áfás megvásárlásával, majd adómentesen történő Szlovákiába vitelével, illetve valótlan számlák benyújtásával ugyanebben az időszakban összesen 1,3 milliárd forintnyi általános forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul.

A közlemény szerint az ügyészség a vádlottak többsége esetében fegyházban vagy börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik