Belföld

Meddő vita az év első közgyűlésén

Egyetlen napirendi pontot tárgyaltak, ám abban sem sikerült döntésre jutni. A Fidesz-KDNP kivonult, az MSZP el se ment az ülésre.

A 28 városatyából mindössze 15 jelent meg pénteken, a 2014-es év első közgyűlésén. A szegedi képviselőtestület szocialista frakciója már korábban jelezte távolmaradását. Az indoklás szerint nem kívánnak részt venni egy számukra elfogadhatatlan, az önkormányzat érdekeivel megítélésük szerint ellentétes ügylet vitájában.

Az említett ügy, a rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi témája, a Széchenyi tér 2/A alatti ingatlannal kapcsolatos csereüzlet volt. Mint ismeretes, a jobboldali többségű vagyongazdálkodási bizottság korábban egy 100 négyzetméterrel nagyobb, Kölcsey utcai ingatlant ajánlott fel – mindössze 220 ezer forint plusz költségért – a Liberty ’95 Bt.-nek a jelenlegi Széchenyi téri bérleményéért cserébe. Botka László polgármester akkor megvétózta a döntést, mondván az nem szolgálja a város érdekeit. Úgy vélte, a bizottság egyetlen célja, hogy a kiürített főtéri üzlethelyiséget átjátssza az IKV Zrt. ügyvédjének, illetve családjának.

A pénteki ülést, Botka László távollétében Solymos László alpolgármester vezette le, aki a napirendi ismertetőjében – a Szegedma.hu beszámolója szerint – megjegyezte, az átköltöztetni kívánt vállalkozásnak korábban nem ált szándékában elhagyni a jelenleg bérelt ingatlant. Azt is hozzátette, gyanús, hogy az értékbecslés csak azt követően készült el, miután a bérlő elfogadta az új helyet.

Ezt követően Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója kapott szót. A cégvezető Solymos valamennyi állítását tagadta, hozzátéve a városvezetők kijelentéseivel ellentétben, évek óta senki sem érdeklődött a Kölcsey utcai üzlet iránt. Mint mondta, azzal, hogy megakadályozzák az értékesítését sok milliós kárt okoznak a városnak. Az alpogármester erre úgy reagált, voltak megkeresések, ám azt vagy elutasították, vagy – amint azt a Szeged.hu írja – az IKV.Zrt ügyvédje elhallgatta.

A kérdést végül szavazásra bocsájtották. Tizenhárman a bizottsági döntés érvényben hagyása mellett, ketten ellene szavaztak (egy képviselő tartózkodott).

Mózes Ervin címzetes főjegyző a voksolás után közölte, 15 “igenes”, minősített többségre van szükség a javaslat elfogadásához, így a szavazás érvénytelen, a döntéshozatalt a következő közgyűlésig el kell napolni. A Fidesz frakcióból többen is úgy vélték, hibásan értelmezi a jegyző a jogszabályt, az ügyben elég az egyszerű többség, ám Mózest nem sikerült meggyőzniük, így, mielőtt az alpolgármester berekesztette volna az ülést, kivonultak a teremből.

A közgyűlés után a Fidesz-KDNP frakció, az alpolgármester és az Együtt Szeged Frakció is közleményt adott ki. Ezeket a Szegedma.hu-n olvashatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik