Belföld

Két településen veszélyes a szmog

szmog (szmog)
szmog (szmog)

A levegő magas szállópor-koncentrációja miatt Putnok és Sajószentpéter levegőjét is veszélyesnek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet csütörtökön. A fővárosban elfogadható a helyzet.

Ugyancsak északkeleten, két másik települést – Miskolcot és Kazincbarcikát – az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték az OKI térképén.

Három másik nagyvárosban is kifogásoltnak számít a levegő: Pécs, Szombathely és Debrecen is zöld színnel szerepel a térképen. Az összes többi településen viszont – a fővárosban is – az OKI elfogadhatónak minősítette a levegőt.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium hétfői közleményében azt írta: csütörtökön a megélénkülő, a Nyugat-Dunántúlon megerősödő délnyugati szél hatására a Dunántúlon jelentősen, a Duna-Tisza-közén kisebb mértékben csökkenhet a légszennyezettség. Ezzel szemben a Tiszántúlon a szálló por mennyisége továbbra is magas szinten maradhat. A legfrissebb modellszámítások szerint várhatóan a hétvégére mindenhol csökken a légszennyezettség – írta korábban a VM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik