Belföld

Így telt 2013

Íme egy rövid számvetés, összegzés a tavalyi évről, ahogy azt a híreken keresztül láttuk.

Forgó milliárdok

Csak úgy röpködtek a 9-10 számjegyű összegek tavaly a közgyűlés ülésein. Az év közepéig az állam átvállalta a város adósságának 70 százalékát, összesen több mint 15 milliárd forintot, így a város hitelállománya a 2002-es év előtti időszakénál is alacsonyabb, valamivel több, mint 6 és fél milliárd forintos összegre esett vissza.

900 millió forintból újul meg a Szabadság tér. (Forrás: Vásárhely24)

Az állami segítség mellett jelentős összegek érkeztek Vásárhelyre a brüsszeli uniós kasszából is. Tíz- illetve százmilliós beruházások indultak útnak, vagy fejeződtek be a 2013-as évben. Új üzemeket, kórházi szárnyakat, oktatási és információs központokat adtak át. Milliókat fordítottak városrehabilitációra, útépítésekre vagy épp kórházi felszerelésekre

Megoldott és velünk élő kérdések

Az új projektek mellett több, évek óta húzódó ügy végére került pont az elmúlt évben. Belterület lett Új-Kishomok, egyúttal zöld utat kapott az évek óta tologatott kishomoki csatornázási projekt, és ha még nem is zárult le, reménykeltő lépések történtek sportcsarnok-ügyben is.

Pusztul a legendás iskola (Forrás: Vásárhely24)

Ugyanakkor továbbra is várnunk kell a régi Péczely iskola és a Corvin épületének helyreállítására, valamint a mártélyi szennyvízelvezető megépítésére is.

5, 20, 60, 75

Rekordszámú pályamű érkezett tavaly a jubiláló Vásárhelyi Őszi Tárlatra (Forrás: Vásárhely24)

2013 a kerek évfordulók éve volt. Tavaly ünnepelte indulásának ötödik évfordulóját az Egészséges Vásárhely Program, a múlt évben lett húsz éves az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozója, valamint 2013-ban nyitották meg a hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlatot, az ország egyik legrangosabb kortárs képzőművészeti seregszemléjét is. Mindezek mellett a Szent Jobb 75 évvel ezelőtti országjárásáról illetve ittjártártáról is megemlékeztek Vásárhelyen.

Tragédiák

Az évfordulók és ünnepek mellett tragédiákból, szörnyű bűnesetekből is kijutott a városnak. Januárban egy vásárhelyi férfi begyógyszerezve, részegen megölte az édesanyját nyáron pedig anyja élettársával végzett egy férfi a Csomorkányi úti otthonukban.

Kiégett autó Kisteleknél. A balesetben egy fiatal vásárhelyi nő vesztette életét (Forrás: MTI)

Nemcsak gyilkosság, halálos autóbaleset is történt a városban. Márciusban egy 18 éves fiú vesztette életét egy Andrássy utcai karambolban, augusztusban pedig egy 26 éves vásárhelyi nő szenvedett végzetes autóbalesetet a várostól nem messze az M5-ös autópályán.

Politikusok és ünnepelt sztárok

Orbán Viktor nyitotta meg a hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlatot. (Forrás: Vásárhely24)

Sok, országosan ismert közszereplő, politikus, színész, zenész fordult meg tavaly városunkban. Vásárhelyen járt Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök. A Bessenyei-díj átvételére a városba látogatott Jordán Tamás, koncertet adott Presser Gábor, Bródy János és Kovács Ákos, a BFMK-ban pedig színpadra állt többek közt Bodorgi Gyula és Bánfalvy Ágnes is.

Pro domo

Októberben az irodánkat is megnyitottuk (Forrás: Vásárhely24)

Végezetül meg kell említenünk, 2013 májusában indult útjára a Vásárhely24 hírportál. Az elmúlt nyolc hónapban közel 3000 facebookos barátot szereztünk. A mai napig csaknem 1500 írást, tudósítást tettünk közzé és közel 15 ezer fotót készítettünk a város és a régió mindennapjairól.

Ez úton is nagyon köszönjük a bizalmukat, egyúttal sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik