Belföld

Rosszul viselik kedvenceink a szilveszteri durrogtatást!

kutyák menhelyen (kutyák, állatmenhely, )
kutyák menhelyen (kutyák, állatmenhely, )

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok legtöbbje az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik le a szerencsétleneket.

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik a szerencsétleneket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó ’durrogós’ napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

Seres Zoltán, az egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert is képesek megtenni. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

A Vigyél Haza Alapítvány közleményében azt javasolja az állattartóknak, hogy szilveszterkor este hat és másnap reggel hat óra között legalább 12 órára engedjék be a házba vagy a lakásba a kutyákat, csak pórázon sétáltassák őket, és lehetőleg ne vagy csak kevés időre hagyják kedvenceiket egyedül. Emellett elérhetőséggel ellátott bilétát tegyenek a kutya nyakörvére, vagy vásároljanak mikrocsipet az állatorvosnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik